Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι γερμανικές ΔΕΗ πλήρωσαν τους καταναλωτές για να… καταναλώσουν ρεύμα από αιολική ενέργεια!

Ειδήσεις σαν και αυτές προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα μια και φαίνεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία μας, και από την άλλη αναρωτιέσαι γιατί τα άλλα κράτη “μπορούν” και τολμούν” και δεν μπορεί ή δεν θέλει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο της Independent, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι γερμανικοί παραγωγοί ενέργειας, και ειδικά αυτοί που βασίζονται στην αιολική ενέργεια, πλήρωσαν τους πελάτες τους να “σπαταλήσουν” ρεύμα μια και θα έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία των ανεμογεννητριών τους.
Αυτό συνέβει γιατί προφανώς οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτή που είχαν προβλέψει για ζήτηση με συνέπεια οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας να πέσουν στο μηδέν και κάτω από μηδέν τελικά.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας εκείνη την ημέρα έφτασε σχεδόν τα 40.000 MW, όσο 40 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μαζί, ενέργεια αρκετή για να καλύψει περισσότερο από τη μισή ζήτηση ολόκληρης της Γερμανίας!

Η Γερμανία έχει επιλέξει τις ανεμογεννήτριες επί ηπειρωτικού εδάφους μάλιστα σαν μια από τις βασικές πηγές ενέργειας της χώρας, μια και αυτή τη στιγμή καλύπτουν περίπου το 1/3 των αναγκών της ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό με την εγκατάσταση νέων πάρκων. Επαναλαμβάνουμε, όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέσα στη Θάλασσα, αλλά μέσα στο έδαφος της χώρας.

Η αιολική ενέργεια καλύπτει αυτή τη στιγμή των 10% των αναγκών ενέργειας της Ευρώπης και αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη μια το κόστος της τεχνολογίας μειώνεται συνεχώς ενώ και οι ηπειρωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης από τις υπεράκτειες, αυξάνονται.
Η λογική των υπεράκτειων εγκαταστάσεων είναι να μην αλλοιώνουν αισθητικά το εκάστοτε περιβάλλον αλλά προφανώς οι Γερμανοί πολίτες κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το κοινό καλό, σε αντίθεση με εμάς εδώ στην Ελλάδα που θεωρούμε τις ανεμογεννήτριες “φορείς καταστροφής” της φυσικής μας ομορφιάς και επιμένουμε ακόμα να χρησιμοποιούμε κάρβουνο για παραγωγή ενέργειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις