Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Η ώρα της περιφέρειας

To ελληνικό startup οικοσύστημα είναι πλέον σε αναμονή για την ενεργοποίηση των funds του Equifund και η πραγματικότητα ότι ακόμη και αν τα συνολικά κεφάλαια των συγκεκριμένων funds είναι τελικώς σημαντικά λιγότερα απ’ όσα περίμεναν πολλοί, και πάλι κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Τόσο που αναρωτιέται κανείς αν τελικώς θα βρεθούν τόσες πολλές ιδέες αλλά και πιο «προχωρημένες» επιχειρήσεις για να λάβουν χρηματοδότηση. Και ειλικρινά μακάρι να βρεθούν, γιατί αυτό θα είναι καλό για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Από την άλλη πλευρά, θυμάμαι ότι στην περίπτωση των Jeremie funds, όσο πλησίαζε η ημερομηνία που έληγε και η παράταση που είχε δοθεί για χρηματοδότηση ιδεών και επιχειρήσεων, υπήρχε μία αγωνία για το αν τελικώς θα γίνει εφικτό να αξιοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων που είχε συγκεντρωθεί.

Και ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική δεδομένου κιόλας ότι μέσω του Equifund μπορούν να χρηματοδοτηθούν και επιχειρήσεις που δεν είναι σε στάδιο seed ή ακόμη και εταιρείες που δεν είναι πλέον Startup, όπως επίσης οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι απαραίτητο να αφορούν projects που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως συνέβαινε με το Jeremie.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί περισσότερο η περιφέρεια. Καλές ιδέες αλλά και καλό ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει σε πολλές πόλεις της χώρας πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όπως και ακαδημαϊκά ιδρύματα που θα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ιδεών και ομάδων.

Η έλλειψη που παρατηρείτο σε επίπεδο υποδομών για τη φιλοξενία νέων ομάδων έχει αρχίσει να περιορίζεται αν κρίνει από περιπτώσεις όπως αυτή της Πάτρας όπου έχουν δημιουργηθεί και co-working spaces όπως το POS4Work  ή το Orange Grove, ενώ υπάρχει και το Innohub του Corallia. Και σε άλλες πόλεις, όμως, βλέπει κανείς να υπάρχει κινητικότητα όπως είναι τα Χανιά, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Λάρισα και συγχωρέστε με αν ξεχνώ καμία ακόμη. Και αυτή η κινητικότητα είναι ένα θετικό δείγμα.

Βέβαια, για να μπορέσει αυτή η κινητικότητα να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, χρειάζεται να γίνουν αρκετά. Για παράδειγμα, να δούμε περισσότερους διαγωνισμούς και εκδηλώσεις καινοτομίας. Επίσης, η τοπική κοινωνία να εμπλακεί περισσότερο και να στηρίξει τις προσπάθειες, όπως, φυσικά, και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, βέβαια, θα πρέπει -σε αρκετές περιπτώσεις- να αλλάξουν νοοτροπία και την προσέγγιση που έχουν απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες. Ακόμη, υπάρχουν επιχειρήσεις – και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά μεγάλες – στην περιφέρεια που μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα επίπεδα. Και υπογραμμίζω ότι δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε σε startups και ιδέες που κινούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Υπάρχουν ευκαιρίες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και καλό θα ήταν σε κάθε περιφέρεια ή πόλη να κοιτάξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή. Γιατί αυτό θα τους δώσει ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα σε πολλές περιπτώσεις που κάνουν δύσκολη την προσπάθεια μίας Startup. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω κάποιους να υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα είναι αδύνατα και ρίχνουν το φταίξιμο στις τοπικές αρχές, στην έλλειψη υποδομών ή στο ότι «τα πάντα γίνονται στην Αθήνα». Όμως, αν δεν κάνεις την προσπάθεια, πως είσαι τόσο βέβαιος ότι θα αποτύχει; Ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι, αν θέλει πραγματικά να δει να γίνεται κάτι σωστό. Και όχι απλώς να εκφράζει παράπονα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις