Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!

Η πρώτη και σημαντικότερη είδηση για το 2018 όσον αφορά το Startup οικοσύστημα δεν είναι άλλη από το ότι τα πρώτα Funds του Equifund αρχίζουν πλέον να ενεργοποιούνται. Και η αρχή γίνεται με αυτά που επενδύσουν σε pre-seed και seed ιδέες και εταιρείες, οπότε ακόμη καλύτερα θα έλεγα. Στο Open Coffee έχουν παρουσιαστεί ήδη 4 από αυτά τα funds.

Πριν τα Χριστούγεννα είχαμε την παρουσίαση του Marathon, πριν από 10 ημέρες ήταν η σειρά των Unifund, Metavallon και VentureFriends II.

Συνολικά, αυτά τα 4 funds έχουν στη διάθεση τους για χρηματοδοτήσεις κεφάλαια της τάξεως των 136 εκατ. ευρώ! Και σίγουρα υπάρχουν 1-2 ακόμη Funds που θα απευθύνονται επίσης σε startups σε πρώιμα στάδια. Οπότε τα κεφάλαια θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Τα λεφτά δείχνουν να είναι πολλά. Και αυτό είναι θετικό καθώς επιτρέπει οι αρχικές χρηματοδοτήσεις να είναι αρκετά μεγάλες, της τάξεως των 200 και των 400 χιλιάδων ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην αρχή τα Funds του Jeremie έδιναν ακόμη και 100 χιλιάδες ευρώ, φαίνεται πως υπάρχει σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Όμως, η απορία μου, την οποία έχω ξαναναφέρει σε αυτή τη στήλη είναι αν υπάρχουν τόσα πολλές ομάδες για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις. Γιατί τα επόμενα 4-5 χρόνια θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν περίπου 150-200 Startups για να απορροφηθούν αυτά τα κεφάλαια. Παρεμπιπτόντως, όλοι υποστηρίζουν ότι απευθύνονται σε τεχνολογικές startups που είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος. Το ερώτημα είναι: υπάρχουν τόσες πολλές επιχειρηματικές ιδέες που να αξίζει να λάβουν χρηματοδότηση;

Ας πούμε ότι υπάρχουν. Γιατί αυτό είναι και καλό. Έχω μία άλλη απορία: αφού υπάρχουν καλές ομάδες γιατί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έπρεπε να περιμένουν 2 χρόνια και τον ερχομό των κεφαλαίων από το EΙF προκειμένου να επενδύσουν; Αν υπάρχουν πολλές startups μήπως θα έπρεπε να έχουν κάνει νωρίτερα επενδύσεις; Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά έχω την αίσθηση ότι απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ας πούμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα κεφάλαια, ας επενδυθούν. Κάτι στο οποίο συμφωνώ απόλυτα. Όμως, πόσο εύκολο θα είναι για τα funds να βρουν τις καλές ομάδες. Στο τελευταίο Open Coffee είχα την αίσθηση ότι τα funds προσπαθούσαν να κάνουν καλή εντύπωση και τρόπον τινά να «πουλήσουν» τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν προκειμένου να προσελκύσουν τις πιο καλές ομάδες.

Μπορεί η αίσθηση αυτή να είναι λανθασμένη, αλλά ειλικρινά αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισα σε πολλά σημεία των παρουσιάσεων. «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» όπως σχολίασε ένας φίλος της στήλης, ο οποίος επίσης υποστηρίζει πως ο αριθμός των καλών ομάδων είναι μικρός συγκριτικά με τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Έχω γράψει στο παρελθόν ότι η περιφέρεια μπορεί να δώσει τη λύση. Υπάρχουν πολλές ομάδες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας που χρειάζονται, όμως, περισσότερη καθοδήγηση και θα πρέπει να έχεις και ανθρώπους που να είναι εκεί για να βοηθούν. Από την Αθήνα θα είναι δύσκολο έργο. Κάποια funds το βλέπουν αυτό για την περιφέρεια και νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον πως θα κινηθούν και ποια θα είναι τελικώς τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών.

Ορισμένοι από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πρέπει να στραφούν εκτός Ελλάδας και να βρουν Έλληνες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ και να τους χρηματοδοτήσουν αρκεί, φυσικά, να φέρουν σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας τους στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Equifund. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά όπως έλεγε τις προάλλες ένας φίλος της στήλης, αν ένας Startupper είναι σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη και έχει μία καλή ιδέα πως και δεν έχει καταφέρει να βρει χρηματοδότηση από κάποιο τοπικό Fund και προτιμά κάποιο από την Ελλάδα; Ενδεχομένως, βέβαια, οι χρηματοδοτήσεις να είναι από κοινού με κάποιο ξένο Fund, οπότε όλα καλά.

Σε κάθε περίπτωση, το startup οικοσύστημα αρχίζει και πάλι να «ανεβαίνει». Χρειάστηκε βέβαια να έρθει η χρηματοδότηση από την Ευρώπη, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον κάτι άρχισε πάλι να κινείται. Για να δούμε αν αυτή τη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουμε ένα «άλμα» και όχι απλά να κάνουμε μερικά βήματα εμπρός. Γιατί πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις