Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Bitcoin μπορεί να εξαλείψει τις Κεντρικές Τράπεζες χωρίς αυτές να το καταλάβουν!

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έχουν σε γενικές γραμμές μια επιφυλακτική έως επιθετική στάση απέναντι στο Bitcoin μια και όπως αναφέρουν μπορεί πολύ απλά να κάνει τις κεντρικές τράπεζες μη αναγκαίες μέσα μια – δυο δεκαετίες μάλιστα!

Μερικές μέρες πριν ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Τουρκίας, Murat Cetinkaya, αναφέρθηκε στο Bitcoin ότι μπορεί να συνεισφέρει στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα με την αποκεντρωμένη φύση του και τις διμερείς συναλλαγές του αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κάνει την ύπαρξη κεντρικών ρυθμιστικών τραπεζών, τουλάχιστον με τη μορφή που είναι σήμερα, μη αναγκαίες!

H τεχνολογία υποδομής του Bitcoin, το Blockchain, μπορεί να εξασφαλίσει την πιστότητα τόσο των δυο μερών που πραγματοποιούν μια συναλλαγή, όσο και τα δεδομένα της, χωρίς κάποιον μεσάζοντα επιφορτισμένο με αυτές τις πιστοποιήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η Τράπεζα της Φινλανδίας σε μια μελέτη για το Bitcoin το αναφέρει σαν ένα “θαυμάσιο αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό δίκτυο” μια και λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, όντας μονοπώλιο, και δημιουργεί μια νέα οικονομία!
Και συνεχίζει, είναι ένα μονοπώλιο το οποίο ελέγχεται από ένα πρωτόκολλο που διέπεται από αυτονομία και αυτοέλεγχο θα λέγαμε, μια και βασίζεται σε μια μεγάλη μάζα χρηστών που εκτελούν εργασίες συντήρησης στον υπολογιστή τους με αντάλλαγμα tokens των εκάστοτε νομισμάτων σαν πληρωμή, το λεγόμενο minining.

Η μεγάλη αύξηση της αξίας του Bitcoin το τελευταίο έτος το έχει κάνει ένα επενδυτικό εργαλείο, μια αποθήκη πλούτου, η οποία έχει ξεπεράσει σε αξία άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, αλλά και τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται για αποθεματικά κρατών.

Δειλά – δειλά το Bitcoin αρχίζει να υιοθετείται από το χρηματοοικονομικό σύστημα και εφόσον συνεχιστεί η αύξηση της αξίας του, θέλουμε δεν θέλουμε, εμείς και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εισέλθει στο υπάρχον χρηματοοικονομικό σύστημα και θα γίνει ένας μεγάλος ανταγωνιστής των επίσημων νομισμάτων και των κεντρικών τραπεζών! Μια και δεν θα ελέγχεται από αυτές!

Ακόμα και με λιγοστές  γνώσεις βασικών οικονομικών μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς ότι το Bitcoin μπορεί να αποκόψει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να ελέγχουν την ροή του χρήματος και την νομισματική πολιτική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και κάπου μέσα σε όλα αυτά, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι Millenials δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και εταιρείες λόγω αδιαφάνειας, κεντρικού ελέγχου και κακοδιαχείρισης, κάτι που κάνει το Bitcoin ακόμα πιο ελκυστικό και υποψήφιο για να πάρει τη θέση του σαν παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις