Η “καρδιά” του ευρωπαϊκού CleanTech “χτύπησε” φέτος στη Βουδαπέστη

Σε μια βραδιά υπερ-παραγωγή που έδωσε ακόμη περισσότερο χρώμα στην πάντα όμορφη Βουδαπέστη, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, έλαβε χώρα η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού PowerUp! για καινοτόμες Startups στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας και διοργανώνεται από την InnoEnergy.

Βασικός ομιλητής της βραδιά του τελικού που παρουσίασε η τεχνολογική δημοσιογράφος Georgie Barrat ήταν Jonas Kjellberg, co-Founder του Skype και επενδυτής σε Venture Capital ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για το business plan του μηδενός” φωτογραφίζοντας την πορεία εταιρειών όπως το AirBnb, την UBER, αλλά και το Facebook.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού, 12 Startups παρουσίασαν τις προτάσεις τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής και παρουσία επενδυτών, αλλά και εκπροσώπων του τύπου μεταξύ των οποίων ήταν και το Startupper, το μοναδικό ελληνικό Μέσο που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Σημειώνεται πως μεταξύ των 12 Startup εταιρειών ήταν οι νικητές των περιφερειακών τελικών που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία, την Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα. Σημειώνεται πως οι φιναλίστ επιλέχθηκαν ανάμεσα από 158 ομάδες, από 24 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Το κίνητρο ήταν σημαντικό, αφού ο επιταχυντής Highway είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα υποστήριξης Startup στον CleanTech τομέα στην Ευρώπη, ενώ οι νικητές διεκδίκησα, μεταξύ άλλων, έπαθλα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 35.οοο ευρώ.

Η διαδικασία

Πριν την τελική φάση του διαγωνισμού, τον μεγάλο τελικό, οι συμμετέχοντες πέρασαν δύο ολόκληρες ημέρες κατά τις οποίες αξιολόγησαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και εξέλιξαν τις ικανότητες τους στην παρουσίαση, γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά τον διαγωνισμό PowerUp! από τους αντίστοιχους. Οι coaches και οι μέντορες, που βρίσκονταν στην διάθεση των συμμετεχόντων για να τους υποστηρίξουν στην προσπάθεια τους, αποτελούνταν από εξειδικευμένους επιχειρηματικούς εκπαιδευτές από την Κεντρική Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπως ο Gleb Maltsev από την Εσθονία, ο Rafał Szczepanik από την Πολωνία και o Jan Kubalik από τη Τσεχία.

Η κριτική επιτροπή

Ο György Bacsa, SVP Group Strategy and Business Development, του MOL Group, ο Viktor Miškovský, Investment Director, της Inven Capital, ο Matias Torrellas, Portfolio Manager, της InnoEnergy, ο Łukasz Świercz, Business Creation Officer, του InnoEnergy Central Europe και η Agnieszka Wasilewska-Semail, CEO, Rafako SA αποτέλεσαν την 5μελή κριτική επιτροπή του μεγάλου τελικού.

Οι νικητές του διαγωνισμού

Η Startup εταιρεία HeatVentors από την Ουγγαρία είναι η φετινή νικήτρια, καθώς το καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που αναπτύσσει βασίζεται σε υλικά αλλαγής φάσης και προσφέρει 90% εξοικονόμηση χώρου, 20-40% εξοικονόμηση ενέργειας και απόσβεση επένδυσης σε 0.5-2 χρόνια. Έτσι η HeatVentors κέρδισε το βραβείο των 20.000 ευρώ και την ευκαιρία να λάβει μέρος στον διεθνούς κύρους επιταχυντή InnoEnergy Highway.

“Τα workshops κατά την διάρκεια του Bootcamp μας επέτρεψαν να επαληθεύσουμε την επιχειρηματική μας αντίληψη – ήταν μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία. Είμαστε περήφανοι για την νίκη μας σήμερα και πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά”, δήλωσε ο Zoltán Andrássy από τη νικήτρια ομάδα HeatVentors.

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 10.000 ευρώ κέρδισε η FLASC από τη Μάλτα που αναπτύσσει μια συσκευή αποθήκευσης ενέργειας που ενσωματώνεται σε υπεράκτιες πλωτές πλατφόρμες. Την τρίτη θέση και το βραβείο των 5.000 ευρώ κέρδισε η VIA ALTA που αναπτύσσει μια τεχνολογία για την παραγωγή βιοκαυσίμων από βιοδιασπώμενα απόβλητα.

Την συμμετοχή της στον Highway κέρδισε η Mebius, νικήτρια του ειδικού βραβείου Wild Card, που χορηγήθηκε από το MOL Group, παγκόσμιο συνεργάτη του διαγωνισμού.

“Η νικήτρια ομάδα δίνει λύση σε μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του τομέα της ενέργειας: την ανάγκη για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης”, δήλωσε ο Łukasz Świercz, Business Creation Officer της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

“Βοηθάμε ενεργά – Επαληθεύουμε το επιχειρηματικό μοντέλο, ελέγχουμε αν η εταιρεία χρειάζεται υποστήριξη στις πωλήσεις. Προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε, αλλά να προσφέρουμε λύσεις και να ανοίγουμε πόρτες – Δίνουμε πρόσβαση στους επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς μας συνεργάτες από όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός στόχος του διαγωνισμού PowerUp”, ανέφερε ο Jakub Miler, CEO της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης, διοργανωτής του διαγωνισμού.

Ο Zsolt Winkler, Επικεφαλής του Open Innovation Hub του MOL Group σχολίασε: “Η φιλόδοξη στρατηγική μας μετασχηματισμού μέχρι το 2030, βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, μαζί με την περιβαλλοντική συνείδηση και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, αλλάζουν ριζικά την βιομηχανία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στη MOL υιοθετούμε μια κουλτούρα <<ανοικτής καινοτομίας>> ως την σωστή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις και η προσέγγιση του οικοσυστήματος των start-up είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ήμασταν ο βασικός σπόνσορας του διαγωνισμού PowerUp! και μπορέσαμε να δούμε να υλοποιούνται τόσες εμπνευσμένες ιδέες από την γεωγραφική μας περιοχή. Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες και να ευχηθούμε καλή τύχη στους νικητές”.

Η Agnieszka Wasilewska-Semail, CEO, Rafako SA, αξιολογώντας το επίπεδο του διαγωνισμού, δήλωσε: “Θεωρώ πως το επίπεδο των συμμετεχόντων στον μεγάλο τελικό ήταν πολύ υψηλό. Το πεδίο εφαρμογής των ιδεών που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ ευρύ και κάθε μία από αυτές μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της καθαριότητας του περιβάλλοντός μας, γεγονός που θεωρούμε ως το πιο σημαντικό σε αυτό τον διαγωνισμό. Στην RAFAKO, αναζητούμε αυτή την περίοδο λύσεις για την κατανεμημένη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Θα δούμε με προσοχή τις εταιρείες που παρουσιάστηκαν σήμερα και είμαι σίγουρη ότι με μερικές από αυτές θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις