Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Διάβαζα τις προάλλες την μελέτη του ΕΙΤ Digital και του Found.ation όπου γίνεται μία πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη χαρτογράφηση του ελληνικού Startup οικοσυστήματος.

Αν δεν την έχετε διαβάσει, κάντε ντο – εδώ – γιατί και αξίζει τον κόπο και γιατί αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα δεδομένου ότι -όπως επισημάνουν και οι ίδιοι- σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν δημοσιοποιημένα στοιχεία και χρειάστηκε να βασιστούν σε πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων και των τιμημάτων για τις εξαγορές. Ακόμη και οι αριθμοί για τo JEREMIE που είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ είναι λίγο στο περίπου.

Η μελέτη αποτυπώνει σε κάθε περίπτωση μία αρκετά καλή εικόνα του οικοσυστήματος. Και είναι από τις περιπτώσεις που δεν ξέρεις αν πρέπει να δεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι το 2013 – 2016 επενδύθηκαν πάνω από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 60 εταιρείες και στο πλαίσιο του Equifund υπάρχουν πάνω από 260 εκατ. ευρώ. Όμως, τα κεφάλαια των JEREMIE Funds ήταν πιο πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ, ενώ αναρωτιέσαι ότι αν απορροφήθηκαν με δυσκολία 72 εκατ. ευρώ σε μία τετραετία, πόσο εύκολο θα είναι να βρεθούν σχήματα για 260 εκατ. ευρώ συν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στα Funds του Equifund.

Βέβαια, στο Equifund προβλέπονται χρηματοδοτήσεις και επιχειρήσεων και μεγαλύτερου μεγέθους και σε άλλους κλάδους πέραν εκείνου των ψηφιακών τεχνολογιών. Όμως, θα υπενθυμίσω ότι και στο JEREMIE είδαμε να χρηματοδοτούνται -και ορθώς- εταιρείες που λειτουργούσαν για αρκετά χρόνια και ουσιαστικά ήταν στη φάση που ζητούσαν κεφάλαια για να κάνουν το επόμενο σημαντικό βήμα τους.

Αντίστοιχα, η μελέτη αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε γυναίκες – επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα έχει και τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας για τους ιδρυτές επιχειρήσεων. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως το 75% των ιδρυτών Startups στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό! Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το European Startup Monitor και πραγματικά είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Γενικότερα, διαβάζοντας τη μελέτη αισθάνεσαι ότι σε σχέση με πριν από 4-5 χρόνια το ελληνικό Startup οικοσύστημα έκανε πολύ σημαντικά και μεγάλα βήματα. Δεν έχει κάνει, όμως, άλματα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε με προσοχή στην επόμενη φάση ανάπτυξης.

Τα κεφάλαια από το Equifund είναι τέτοια που επιτρέπουν να γίνουν πολλές δράσεις και κινήσεις, βοηθώντας να γίνει ένα άλμα που είναι τόσο απαραίτητο και για την ελληνική οικονομία. Έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ώστε να γεμίσει και το ποτήρι…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις