Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανακοινώθηκαν τα νέα project δημοσιογραφίας που χρηματοδοτήθηκαν από την Google

H Google ανακοίνωσε τις χρηματοδοτήσεις του 4ου γύρου  της πρωτοβουλίας του Digital News Initiative η οποία προσφέρει στήριξη στην υψηλή ποιότητας δημοσιογραφία μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ ευρώ.

Στον 4ο γύρο 102 έργα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν 20.428.091 ευρώ για την υποστήριξη έργων καινοτομίας στο χώρο των ειδήσεων και συναφών αντικειμένων. Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 94 εκατ. Ευρώ.

685 αιτήσεις έγιναν από 29 χώρες και από τα 102 έργα που χρηματοδοτούνται, 47 είναι πρωτότυπα (σχέδια πρώιμων σταδίων που απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ), 33 είναι έργα μεσαίου μεγέθους (που απαιτούν χρηματοδότηση έως 300.000 ευρώ) και 22 μεγάλα έργα (απαιτώντας έως και 1 εκατ. Ευρώ της χρηματοδότησης).

Από τον προηγούμενο γύρο οι μεσαίες και μεγάλες κατηγορίες άρχισαν να επικεντρώνονται στη δημιουργία εσόδων, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των έργων και σε αυτόν τον γύρο, που επιδιώκουν τη χρήση της μηχανικής μάθησης για την βελτίωση της προσφοράς περιεχομένου αλλά και τη μετατροπή περισσότερων αναγνωστών σε συνδρομητές.

Συνολικά, το 21% των επιλεγέντων έργων επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ενώ το 13% αφορά τη βελτίωση της ανακάλυψης περιεχομένου, χρησιμοποιώντας την εξατομίκευση σε κλίμακα. Περίπου το 37% των επιλεγμένων σχεδίων είναι συνεργασίες μεταξύ οργανισμών με παρόμοιους στόχους. Άλλα έργα περιλαμβάνουν εργασίες για τη μέτρηση αναγνωσιμότητας, την αύξηση του κοινού και νέες ευκαιρίες διαφήμισης.

Σε αυτόν γύρο από την Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε με 50.000 ευρώ το Check-it του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο αφορά τον εντοπισμό και οπτικοποίηση των fake-news στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Δείτε εδώ τις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

Stop Propaghate – Πορτογαλία (50.000 ευρώ) 

Το Stop Propaghate αναπτύσσει ένα API υποστηριζόμενο από τεχνικές μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους οργανισμούς των ΜΜΕ να προσδιορίσουν αυτόματα αν ένα τμήμα των ειδήσεων περιέχει ομιλία μίσους και να προβλέψει την πιθανότητα μιας είδησης έτσι ώστε να δημιουργηθούν σχόλια που περιέχουν ομιλία μίσους.

SPOT – Γαλλία  (281.000 ευρώ)

Το Spot είναι είναι ένα marketplace με τεχνητή νοημοσύνη για μετάφραση και κοινοποίηση άρθρων υψηλής αξίας μεταξύ ανεξάρτητων οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης. Αναπτύσσεται από το VoxEurop.

Σύστημα σύστασης δημοσιογραφικού περιεχομένου με βάση Μηχανική Μάθηση – Φινλανδία (490.000 ευρώ)

Οι εταιρείες ψηφιακών μέσων ενημέρωσης παράγουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο από ότι φτάνει ποτέ στους αναγνώστες τους, επειδή οι υπάρχοντες μηχανισμοί παράδοσης περιεχομένου τείνουν να εξυπηρετούν τους πελάτες μαζικά, αντί εξατομικευμένα. Η Helsingin Sanomat θα αναπτύξει ένα σύστημα συστάσεων για περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής μάθησης για την εκμάθηση και προσαρμογή του σύμφωνα με τις ανάγκες των αναγνωστών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις