Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Chip: O πρώτος “τραπεζίτης” – chatbot!

Ακόμα και η πιο εξεζητημένη FinTech Startup βλέπει ότι πρέπει να πάρει τραπεζική άδεια για να μπορέσει να αναπτύξει και να κλιμακώσει τις υπηρεσίες της. Και εδώ που τα λέμε έτσι πρέπει να γίνεται μια και η τραπεζική άδεια εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο όλους εμάς που εμπιστευόμαστε τα χρήματά μας στις Startups.

H Chip είναι μια νέα FinTech Startup η οποία τρέχει αυτές τις μέρες την καμπάνια χρηματοδότησης μέσω CrowdCube. Ζητούσε 600.000 λίρες αγγλίας και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. από 3.204 επενδυτές με την αξία της να αγγίζει τις 4,8 εκατ. λίρες. Αν και σκόπευε το crowdfunding να είναι ένα μικρό μέρος από τον τρέχοντα γύρο των 2,4 εκατ. λιρών, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα δεδομένα.

Η αγγλική Startup έχει φτιάξει έναν  ψηφιακό βοηθό ο οποίος συνδέεται στους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών και αναλαμβάνει μέσω AI την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους με τον στόχο να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για αποπληρωμές υποχρεώσεων ή για νέες αγορές, για ετήσια ταξίδια.

Η Chip εκμεταλλεύεται την αντίστοιχη PSD2 οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υποχρεώνει τις Τράπεζες να παρέχουν πρόσβαση σε τρίτους, μέσω APIs, στα στοιχεία των λογαριασμών των πελατών τους. Έτσι η υπηρεσία συνεργάζεται μέχρι στιγμής πολλές τράπεζες: Barclays, HSBC, Santander, Lloyds, NatWest, Nationwide, RBS, TSB, Halifax, First Direct, Co-operative Bank και Metro Bank.

Τα χρήματα που δεσμεύει τοποθετούνται σε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στην Barclays ενώ η επικοινωνία και η μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών οικονομικών δεδομένων γίνεται με κρυπτογράφηση τραπεζικού επιπέδου (256 bit).

Αυτή τη στιγμή η Chip, όπως και οι περισσότερες FinTech αρχικά, λειτουργεί σαν οργανισμός που διαχειρίζεται ψηφιακό χρήμα, και δεν μπορεί να προσφέρει τραπεζικούς λογαριασμούς αποταμίευσης ή τρεχούμενους ή δανεισμό.
Για να γίνει αυτό, κάτι που επιζητεί και η Chip, μια και οι πελάτες επιζητούν τον έξυπνο δανεισμό μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, θα πρέπει να πάρει τραπεζική άδεια έτσι ώστε να προσφέρει τον “καλύτερο αποταμιευτικό λογαριασμό” στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις