Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Eurasia Group: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2018

To Eurasia Group δημιουργήθηκε το 1998 από τον Ian Bremmer με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές και το σχετικό οικοσύστημα να καταλάβουν και να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο που έχει η εκάστοτε πολιτική στις λεγόμενες ξένες αγορές και τις ευκαιρίες και τα ρίσκα που αυτές δημιουργούν.

Κάθε χρόνο το Eurasia Group εκδίδει μια λίστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους σε γεωπολιτικό επίπεδο οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν καταστροφικές επιπτώσεις στις χρηματο-οικονομικές αγορές.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή της η έκθεση, το 2018 φαίνεται να μην ξεκινά με καλές προοπτικές. Η εκλογή του Τράμπ στις Η.Π.Α. θα επιτείνει την παγκόσμια γεωπολιτική αποσταθεροποίηση και εσωστρέφεια.
Το δόγμα “Πρώτα η Αμερική” έχει ήδη μπερδέψει και προβληματίσει συμμάχους αλλά και εχθρούς, μια και κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα συμπεριφερθεί η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.
Αλλά και η εσωτερική πολιτική, και ειδικά η φορολογική, μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην Ευρώπη αν για παράδειγμα η Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες επαναπατρίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν στις τράπεζες της Ε.Ε. 

Οι μεγάλοι κίνδυνοι του 2018

  1. H Κίνα μπορεί να γίνει με το μέγεθός της ένας ισχυρός παγκόσμιος ηγέτης και να μπει στο ρόλο της Αμερικής, την Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί ο λεγόμενος δυτικός κόσμος να μην θεωρεί την Κίνα έτοιμη για μια τέτοια μετάβαση αλλά ο υπόλοιπος κόσμος ενδεχομένως να το βλέπει θετικά.
  2. Πολεμικά ατυχήματα, είναι πάντα μέσα στη λίστα και υψηλά μάλιστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ακόμα και στο Αιγαίο βλέπουμε πόσο κοντά βρισκόμαστε καθημερινά σε μια ένοπλη σύρραξη, και υπάρχουν πολλά παρόμοια μέτωπα.
  3. Παγκόσμιος τεχνολογικός ψυχρός πόλεμος. Οι τελευταίες καινοτομικές τεχνολογίες, όπως τα κρυπτονομίσματα για παράδειγμα, υλοποιούνται σε ένα τεταμένο περιβάλλον με τις εκάστοτε χρηματοπιστωτικές αρχές να βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο με αυτά.
  4. Το Μεξικό μπορεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή ειδικά αν σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την NAFTA.
  5. Σχέσεις Αμερικής – Ιράν. Ίσως μια πρόβλεψη που μπορεί να επιβεβαιωθεί στο πρώτο μήνα του 2018. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν αλλά και η πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά της χώρας μπορεί να επιφέρει μεγάλη αποσταθεροποίηση.
  6. Μεγάλα τεχνολογικά, γραφειοκρατικά, θεσμικά ιδρύματα και οργανισμοί στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών λόγω εμφανών ή μη πολιτικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων σε αυτά.
  7. Αυξημένος προστατευτισμός σε πολλά επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά σε πολλές χώρες.
  8. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει σημαντικά προβλήματα τόσο από το Brexit όσο και από την εσωτερική πολιτική σκηνή.
  9. Οι πολιτικές εθνικής ταυτότητας των πολλά υποσχόμενων κρατών αναπτυσσόμενων κρατών της Νότιας Ασίας μπορεί να επιφέρουν πολλές προκλήσεις για τις εκεί επενδύσεις.
  10.  Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Αφρική, η οποία δείχνει σημάδια επενδυτικής ανάπτυξης, μπορεί να διαταραχτεί από διάφορες περιφερειακές συρράξεις και συγκρούσεις.

Μπορείτε να κατεβάσετε όλη την ανάλυση των κινδύνων του 2018 από το Eurasia Group εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις