Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρόστιμο 990 εκατ. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Qualcomm

Μετά από έρευνα δύο χρόνων για τις καταγγελίες περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Qualcomm ένα μεγάλο πρόστιμο ύψους 990 εκατ. Ευρώ.

Η απόφαση αφορά συμφωνίες που έγιναν με την Apple μεταξύ 2011 και 2016, συμφωνίες που κόστισαν στην Qualcomm δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές προς την εταιρεία από το Cupertino. Σε αντάλλαγμα, η Apple συμφώνησε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά μόντεμ της Qualcomm σε iPhone και iPad για μια περίοδο πέντε ετών.
Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Qualcomm για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, δηλώνοντας ότι οι συμφωνίες δεν ήταν μόνο με βάση την «μείωση των τιμών», αλλά ελήφθησαν για να αποκλείσουν ουσιαστικά τον ανταγωνισμό από αντίπαλες εταιρείες.
Σε μια συνοδευτική δήλωση, η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager σημειώνει ότι η ρήτρα αποκλειστικότητας σήμαινε ότι «κανείς ανταγωνιστής της Qualcomm δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την εταιρεία στην αγορά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά προϊόντα έχει”.
 Το πρόστιμο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 4,9% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Qualcomm για το 2017 βασίζεται στην οριστική απόφαση της Επιτροπής της ΕΕ ότι οι ενέργειες της Qualcomm αποτελούν παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Η έρευνα έδειξε πως η Apple δεν έχει καμία νομική επίπτωση από αυτή την συμφωνία και δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον της.
 Η απάντηση της Qualcomm ήταν άμεση, αναγνωρίζοντας μεν την απόφαση και το πρόστιμο, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνοντας ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για άμεση προσφυγή εναντίον της απόφασης, Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας σε δήλωση του είπε “Είμαστε βέβαιοι αυτή η συμφωνία δεν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και δεν επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό ή τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και θα αρχίσει αμέσως αυτή τη διαδικασία”.
 Η απόφαση εναντίον της Qulacomm δεν είναι η πρώτη που δέχεται η εταιρεία, καθώς έχουν προηγηθεί έρευνες για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και από την Αρχή ανταγωνισμού της Ταϊβάν, η οποία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 773 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Νότιας Κορέας, μόλις πριν ένα χρόνο, επέβαλε για τους ίδιους λόγους πρόστιμο ύψους 854 εκατ. δολαρίων στην Qualcomm
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις