Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηλεκτρονικές πληρωμές στο WhatsApp

Μερικές μέρες πριν είχαμε αναφερθεί στο ρεκόρ ηλεκτρονικών συναλλαγών – δώρων που πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς στο WeChat αλλά και τους πιθανούς υποψήφιους στην κατακερματισμένη αγορά messengers σε Ευρώπη και Αμερική.

Το WhatsApp του Facebook μόλις ανακοίνωσε την επίσημη υπηρεσία μεταφορά χρημάτων στην Ινδία όμως, μια επίσης μεγάλη αγορά με τεράστια ανάπτυξη των Smartphones και σχετικών υπηρεσιών.

Η έναρξη της νέας υπηρεσίας έρχεται ύστερα από συμφωνία και “καθοδήγηση” της κεντρικής τράπεζας της χώρας αλλά και των τραπεζών. Στην Ινδική αγορά υπάρχουν πάνω από 200.000.000 χρήστες του Messenger και η δοκιμαστική εισαγωγή της νέας υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδότησε την είσοδο στον κόσμο των διατραπεζικών συναλλαγών του Facebook, έστω και μέσω μιας από τις εταιρείες του.

Η λειτουργία της υπηρεσίας στηρίζεται στον τηλεφωνικό αριθμό του κάθε χρήστη που είναι συνδεδεμένος με τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ 4 τράπεζες θα συμμετάσχουν στην United Payments Interface (UPI), την εταιρεία δηλαδή η οποία εξουσιοδοτεί την υπηρεσία πληρωμών για την WhatsApp. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η ICICI Bank διαχειρίζεται και επεξεργάζεται τις μεταφορές των χρημάτων μέσα από την εφαρμογή.

Μπορεί η δημοτικότητα του WhatApp, και κατά συνέπεια του Facebook, στην αγορά της Ινδίας να αποτελεί απειλή για τους υπόλοιπους “παίκτες” της αγοράς, όμως δεν θα είναι μόνη της σε αυτό το παιχνίδι, καθώς και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ινδία εδώ και ένα περίπου χρόνο, με την εφαρμογή Tez να παρουσιάζει σημαντική επιτυχία.

Η μεταστροφή της χώρας στην ψηφιακή οικονομία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς με πρωτοστάτη τον πρωθυπουργό της χώρας Narendra Mori, ο οποίος απαγόρευσε την κυκλοφορία των παλιών χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας στα τέλη του 2016, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των παρόχων online πληρωμών, όπως η ινδική εταιρεία Paytm που είναι μέχρι τώρα η κορυφαία εταιρεία του είδους στη χώρα.

Η Paytm που από πίσω της έχει εταιρείες κολοσσούς της ασιατικής, αλλά και παγκόσμιας, αγοράς όπως η Alibaba και η SoftBank, σε ανακοίνωση της εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της νέας υπηρεσίας πληρωμών μέσω WhatsApp…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις