Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δανάη Μπεζαντάκου: “Οι γυναίκες διαφορετικά προγραμματισμένες”

Συχνά με ρωτάνε την άποψη μου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αυτό που πιστεύω είναι πως επιχειρηματικότητα είναι μοναδική και πως το να είναι κάποιος καλός και επιτυχημένος στη δουλειά του, δεν εξαρτάται από το φύλο του.

Είναι όμως γεγονός ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι διαφορετικά προγραμματισμένοι. Από έρευνες έχει προκύψει ότι οι γυναίκες δε ρισκάρουν αν δεν είναι σίγουρες για το επιτυχημένο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους άντρες που τείνουν να είναι πιο αυθόρμητοι και να ρισκάρουν ευκολότερα. Από την άλλη μεριά οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα (μητέρα, γυναίκα, σύζυγος, επαγγελματίας, φίλη κτλ.) και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε καθημερινές διαφορετικές προκλήσεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν οι γυναίκες θέτουν τις προτεραιότητές τους – προσωπικές και επαγγελματικές – και εργάζονται σκληρά με αγάπη και πάθος, κανείς (ή τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία) δε θα αμφισβητήσει τις ικανότητές τους στην εργασία.

Το 2011 εκπροσώπησα την Ελλάδα στο International Visitor Leadership Program (IVLP) “Women In Leadership” στις ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα με πρωτοβουλία της Hillary Clinton στο οποίο συγκεντρωθήκαμε 100 γυναίκες από 92 χώρες με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Στόχος ήταν να ενδυναμωθεί η θέση και η επιρροή της γυναίκας στην παγκόσμια οικονομία. Ως Ελληνίδα έως τότε δεν είχα νιώσει ποτέ ότι είχα πρόβλημα να εκφραστώ και να κάνω αυτά που θέλω γιατί ζούσα και ζω σε μια αναπτυγμένη και δημοκρατική χώρα, κάτι που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο για όλες τις γυναίκες ανά τον κόσμο, καθώς πολλές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην παιδεία, την εργασία και την ίδια θέση στην κοινωνία.

Μετά το συγκεκριμένο ταξίδι όμως έκατσα και σκέφτηκα  πώς θα μπορούσα να βοηθήσω τις γυναίκες να γίνουν πιο ενεργές στον επιχειρηματικό χώρο. Έτσι πολύ γρήγορα η απάντηση ήρθε με τη δημιουργία του iforU –  Greek Mentoring Network, με 7 ακόμα γυναίκες επιχειρηματίες. Το iforU βοηθά τη νέα γυναίκα επιχειρηματία μέσω του mentoring ως εργαλείο μεταλαμπάδευσης γνώσεων και εμπειριών από ανθρώπους της αγοράς και της δικτύωσης.

Είναι πραγματικότητα ότι η γυναίκα σήμερα έχει εδραιώσει τη θέση της στην σύγχρονη κοινωνία. Θέτει συνεχώς υψηλότερους στόχους, αναλαμβάνει υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις και διαπρέπει σε πεδία δράσης που παραδοσιακά ήταν ανδροκρατούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος της ναυτιλίας όπου τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν τα ηνία των Εταιρειών διαρκώς αυξάνεται. Το νόμισμα όμως έχει πάντα δυο πλευρές καθώς είναι επίσης πραγματικότητα ότι τα κρούσματα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο ή κακοποίησης γυναικών στο οικογενειακό περιβάλλον, συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αυτό. Η γυναίκα οφείλει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια της και εννοείται πως δεν πρέπει να φοβάται να προβεί σε καταγγελίες όταν αυτή παραβιάζεται. Είναι απαραίτητό όμως να αποτινάξει από πάνω της και το σύνδρομο της θυματοποίησης. Το μέτρο δεν πρέπει να χάνεται, ειδικά όταν διάφορα περιστατικά βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Θέλω να κλείσω λέγοντας πως ΝΑΙ είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με πολλές δυνατότητες οι οποίες μένουν  ανεκμετάλλευτες και ΝΑΙ είναι αλήθεια πως το να επιχειρεί κάποιος στην Ελλάδα σήμερα αποτελεί άθλο. Για το λόγο αυτό όλοι όσοι θέλουμε να εξελιχθούμε άντρες και γυναίκες, θα πρέπει να χαρτογραφούμε τις υπάρχουσες συνθήκες, να αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας, να μη φοβόμαστε να καινοτομήσουμε, να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, εκεί που είμαστε με αυτά που έχουμε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις