Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρώτη υλοποίηση 5G στην Ελλάδα στα Τρίκαλα!

Τα Τρίκαλα συνεχίζουν την επένδυση στις εφαρμοσμένες τεχνολογικές υλοποιήσεις αιχμής και στην ψηφιοποίηση της πόλης και σύντομα θα έχουν κάλυψη 5G με διάφορες πιλοτικές εφαρμογές μάλιστα!

Πέρα από το “ονομαστό” λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων, στην πόλη λειτουργεί μια εκτεταμένη ψηφιακή υποδομή που ξεκινάει από τα ψηφιακά ΚΕΠ, το σύστημα GIS και τη δημόσια πρόσβαση στο Internet 50Mbps και φτάνει σε υλοποιήσεις έξυπνου φωτισμού, στάθμευσης, περιβαλλοντολογικών συνθηκών και την πρόσβαση των πολιτών σε πολλά χρήσιμα δεδομένα online.

Μέσα στο καλοκαίρι τα Τρίκαλα θα έχουν και 5G, από τις πρώτες δοκιμαστικές υλοποιήσεις στην Ευρώπη σε πραγματικές συνθήκες μάλιστα, μια και υπογράφτηκε πρόσφατα στο δημαρχείο Τρικάλων προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο δήμο, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, μια συμφωνία που κάνει την πόλη των Τρικάλων την πρώτη Ελληνική πόλη στην οποία θα υπάρχει τεχνολογία 5G.

Στόχος είναι τα Τρίκαλα να μετατραπούν σε μια πρότυπη 5G-ready πόλη στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος δωρεάν εγκατάστασης δικτύου 5G στην πόλη. Οι πολίτες θα ωφεληθούν από λύσεις που αφορούν:

  • Την έξυπνη στάθμευση.
  • Τον έξυπνο φωτισμό.
  • Τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.
  • Την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για πολίτες και επιχειρήσεις.

Όλες οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα 4 μηνών. 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου  αναφέρθηκε στην ουσία του έργου:
«Αν το ίντερνετ των αντικειμένων είναι τα οχήματα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι οι λεωφόροι από τις οποίες θα περάσουν αυτά τα οχήματα», τόνισε. “Kοιτάμε στο μέλλον, προετοιμαζόμαστε για αυτό“, επεσήμανε.

Ο κ. Μαγκλάρας, στάθηκε στην πολύ σημαντική συμβολή του στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα», επεσήμανε ότι αυτή η τεχνολογία «αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε». Ευχήθηκε, δε, «η συνεργασία μας να είναι αποδοτική και να αποτελέσει πρότυπο για τους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα». Διότι, τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία είναι «οι πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες, για την οικονομία», καθώς «δίνει και πολύ μεγάλες δυνατότητες επιχειρήσεις στις τοπικές να αναπτυχθούν πέρα από τα τοπικά σύνορα και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της e-triakla ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων σε παγκόσμιες τεχνολογικές δράσεις και λύσεις. «Μετά το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, τα Τρίκαλα βρίσκονται στην πρωτοπορία και με τη χρήση του 5G», τόνισε.

Γεωργία ακριβείας

Το “Smart Farming“, δηλαδή η «έξυπνη γεωργία” είναι μέσα στα άμεσα σχέδια υλοποίησης του Δήμου μια και στο κέντρο ελέγχου του “Smart Trikala” παρουσιάστηκε μια εφαρμογή συστημάτων γεωργίας ακριβείας πριν την υπογραφή της συμφωνίας για το πιλοτικό 5G.
Tο ολοκληρωμένο σύστημα που θα εγκατασταθεί θα μετρά όλα τα δεδομένα από την καλλιέργεια (υγρασία, θερμοκρασία, άνεμο κ.λπ.) και θα «αποφασίζει» για διάφορες ενέργειες, όπως, η λίπανση ή το πότισμα. Ο αγρότης θα ενημερώνεται για αυτές τις κινήσεις του συστήματος και αναλόγως μπορεί να παρέμβει.
Όλος ο σχεδιασμός ετοιμάζεται για να λειτουργήσει με την προώθηση της καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, που ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί μέσω του «Σχεδίου Ασκληπιός».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις