Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

VentureEU: Νέα κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ για να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ!

Το 2015 στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ανοικτή επιστήμη, ανοικτή καινοτομία και άνοιγμα στον Κόσμο”, η οποία προτάθηκε από τον επίτροπο κ. Μοέντας, ανακοινώθηκε το υπερταμείο VentureEU για πανευρωπαϊκές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) το οποίο τρέχει το EIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) μαζί με την Επιτροπή.

410 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά και θα “επενδυθούν” σε έξι funds που έχουν επιλεγεί, όπως συνέβει και με το “δικό μας” Equifund. Τα έξι αυτά Ευρωπαικά VC’s είναι τα: IsomerCapital, Axon Partners Group, Aberdeen Standard Investments, LGT, Lombard Odier Asset Management και Schroder Adveq. Εχθές υπογράφηκαν οι συμφωνίες με τις δυο πρώτες εταιρείες και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μέσα στο 2018.

Τα VC’s θα αναλάβουν να σηκώσουν νέα κεφάλαια σε μια περίοδο 12 μηνών, με τον στόχο να είναι τα διαθέσιμα κεφάλαια να φτάσουν τα 2,1 δισ. ευρώ, τα οποία από το 2019 θα επενδυθούν σε κάθε χώρα σε συνεργασία με τοπικά VC’s και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να μοχλεύσουν εκ νέου το ποσό αυτό, το οποίο θεωρητικά μπορεί να φτάσει τα 6,5 δισ. ευρώ!

Ακόμα και με το καλύτερο σενάριο πάλι θα υπολείπεται σημαντικά η Ευρώπη από τις ΗΠΑ αλλά θα έχουμε καλύψει ένα μεγάλο δρόμο.

Περίπου 1.500 νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη την ΕΕ με το κεφάλαιο 410 εκατομμυρίων ευρώ να συμπεριλαμβάνει: 200 εκατομμύρια ευρώ από τον “Μηχανισμό μετοχικού κεφαλαίου InnovFin” του προγράμματος “Ορίζων 2020″, 105 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα COSME (πρόγραμμα της Ευρώπης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και 105 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EΤΣΕ) – το αποκαλούμενο πρόγραμμα Γιούνκερ. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα αντληθεί από επιλεγμένους διαχειριστές κεφαλαίων κυρίως από ανεξάρτητους επενδυτές.

Οι έξι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έχουν συμμετοχές σε ορισμένες μικρότερες εταιρείες επενδύσεων, ενώ καθεμία τους θα καλύπτει έργα σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εν λόγω εταιρείες επενδύσεων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ένα φάσμα τομέων, όπως οι:
Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Ψηφιακές Τεχνολογίες.
Βιοεπιστήμες. 
Ιατρικές Τεχνολογίες. 
Ενέργεια.

Την επένδυση της ΕΕ στο VentureEU θα διαχειρίζεται το ΕΤΕ υπό την εποπτεία της Επιτροπής και θα τεθεί σε εφαρμογή από έξι επαγγελματίες και έμπειρους διαχειριστές εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίοι θα διασφαλίζουν μια προσέγγιση με απόλυτο γνώμονα την αγορά.

Αυτό θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και θα ενισχύσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης με επιχειρηματικά κεφάλαια για νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις