Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Walmart και Google εξαγοράζουν την Flipkart με 15 δισ. και τα βάζουν με την Amazon!

Την Παρασκευή, μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον αμερικανικό κολοσσό λιανικών πωλήσεων Walmart  ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την ινδική εταιρεία online πωλήσεων Flipkart σε μια συμφωνία αξίας 15 δισ. δολ., ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν πως η συμφωνία θα κυμανθεί περίπου στα 12 δισ. δολάρια.

Η Flipkart είχε προσφορές τόσο από την Walmart όσο και από το Amazon – αλλά επέλεξε να μην ακολουθήσει την προσφορά του μεγαλύτερου (και αρκετά ισχυρότερου) ανταγωνιστή του και να πουλήσει το 75% στην Walmart και την ομάδα επενδυτών που σύμπραξαν μαζί της, μέσα στις οποίες είναι και η μητρική εταιρεία της Google η Alphabet.

H Flipkart ιδρύθηκε το 2010 από δύο πρώην υπαλλήλους της Amazon. Η εταιρεία πουλάει σχεδόν τα πάντα (όπως η Amazon) – από έπιπλα μέχρι ηλεκτρονικά και κάλτσες. Η συμφωνία δίνει πρόσβαση στη Walmart σε μια αναδυόμενη αγορά υψηλής ανάπτυξης σε μια εποχή που οι αναδυόμενες αγορές φαίνεται να μην ευνοούν τους επενδυτές (βλ. Τουρκία).

Η Walmart και η Amazon πηγαίνουν στήθος με στήθος στη μάχη για τα πορτοφόλια των καταναλωτών: Η αυξανόμενη αυτοκρατορία της Amazon περιλαμβάνει ήδη την Ινδία, όπου μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την φτιάξει την υπηρεσία Prime καθώς και ένα τοπικό κανάλι με βίντεο συνεχούς ροής και είναι αποφασισμένη να κρατήσει αυτό τον επιθετικό ρυθμό στην ανάπτυξη, αφήνοντας την Flipkart στην άκρη, η “εισβολή” της Walmart στην Ινδία επιβραδύνθηκε από τους τοπικούς νόμους που εμποδίζουν τις ξένες εταιρείες να πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές (η Amazon το παρέκαμψε χρησιμοποιώντας ένα marketplace της για να επιτρέψει τις ινδικές εταιρείες να πουλήσουν απευθείας στους Ινδούς πελάτες), οπότε η Walmart άνοιξε έναν “στόλο” καταστημάτων χονδρικής (και πουλάνε αυτοί τα προϊόντα της σε λιανοπωλητές που στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές).

Η Ινδία είναι μια μεγάλη καταναλωτική αγορά, που αντιπροσωπεύει περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια λιανικών πωλήσεων και υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, καθώς ένα σχετικά μικρό ποσοστό όλων των πωλήσεων στην Ινδία γίνονται online. Είναι λοιπόν λογικό, λοιπόν, ότι οι δύο γίγαντες της λιανικής πώλησης επιθυμούν να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Walmart βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της βρετανικής αλυσίδας τροφίμων ASDA που έχει στην κατοχή της στον ανταγωνιστή Sainsbury και ελπίζει ότι η νέα ινδική επένδυση θα τα πάει καλύτερα από την δύσκολη βρετανική αγορά των Σούπερμαρκετ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις