Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το “έξυπνο κράνος” των μαθητών από τη Καλαμάτα βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πάει στους Ευρωπαϊκούς τελικούς του JA

Ολοκληρώθηκε ο μεγάλος μαθηματικός διαγωνισμός του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achivement Greece με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να βραβεύει την «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2018» στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κόσμου.

Οι μεγάλοι νικητές, οι μαθητές της Β΄Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, «διευθυντικά στελέχη» της μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης «Ηelm.e.t.»,  ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe  που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Ιουλίου 2018 στο Βελιγράδι. Τα παιδιά θα διαγωνισθούν μαζί με άλλες 35 μαθητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη.

Η «Ηelm.e.t.» θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους κριτές το Νoctua Κit, ένα σύστημα που συνδέει το κράνος με τη μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα η μηχανή να μην παίρνει μπροστά εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του. Είναι ένα προϊόν με παγκόσμια προοπτική που δημιουργήθηκε από την αγωνία των μαθητών να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους στα τροχαία οδηγούς, τους μοτοσυκλετιστές. Να τους «αναγκάσουν» να μην ξεχνιούνται και να φορούν πάντα το κράνος τους. Η μηχανή ακινητοποιείται εάν δε το φορέσουν.

«Μόλις στα 16 μας χρόνια αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην επιχειρηματικότητα μέσα από το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και λίγους μήνες αργότερα είμαστε βραβευμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη, είναι ότι καλύτερο έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο μαθητής της Β’ Λυκείου, Διευθύνων Σύμβουλος της «Helm.e.t.» Γιάννης Μπουγάς. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΝ/JA Greece που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τη νικήτρια ομάδα, ελπίζουμε να είναι και η τυχερή», κατέληξε ο Γιάννης.

Πριν τη βράβευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μία πολύ σημαντική ομιλία τονίζοντας ότι τα παιδιά μέσα από το διαγωνισμό ζουν μια τριπλής διάστασης εμπειρία αναπτύσσοντας πρώτον την προσωπικότητά τους, δεύτερον τον υγιή ανταγωνισμό και τρίτον το  επιχειρείν. Αναφέρθηκε και στην αριστεία επισημαίνοντας «ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε το δεύτερο βραβείο στην μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» XΒand από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη για την επίσης σπουδαία ιδέα τους να δημιουργήσουν ένα περικάρπιο για σκιέρ που ειδοποιεί με πολλούς τρόπους το χιονοδρομικό κέντρο σε περίπτωση που κινδυνεύσουν. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το ΣΕΝ/JA Greece αλλά και όλα  παιδιά που αποφάσισαν, παρά το βαρύ σχολικό τους πρόγραμμα, να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να κερδίσουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, απένειμε το τρίτο βραβείο στην «Όμηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό» από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. Τα παιδιά με τη δική τους καταπληκτική μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» δημιουργούν πιστά αντίγραφα αγαλμάτων για μουσεία έτσι ώστε να μπορούν να τα αγγίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και παράλληλα να ακούν την περιγραφή και την ιστορία του. Ο κ. Μπαξεβανάκης στην ομιλία του συνεχάρη κι εκείνος το ΣΕΝ/JA Greece και ενθάρρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν να επιχειρούν με γνώμονα το κοινό καλό και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Οι βραβευθέντες μαθητές κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο από την Εθνική Τράπεζα: Δύο χιλιάδες ευρώ η πρώτη ομάδα, 1.500 η δεύτερη και 1.000 η τρίτη.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάϊατ, απένειμε τον έπαινο της 4ης θέσης στην «Α.FREedge» από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση, τη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακά αυτόνομο ψυγείο με ηλιακό πάνελ. Το έπαθλο είναι προσφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Υποτροφία και για τα 5 παιδιά που συμμετείχαν στον τελικό στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του  Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του ΟΠΑ. Ο κ. Πάϊατ στην ομιλία του μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το έργο του Junior Achievement στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που η Αμερικανική Πρεσβεία είναι μεταξύ των χορηγών του ΣΕΝ/JA Greece.

Στη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν Βραβεία Εθελοντισμού στην MetLife -μέγα χορηγό του ΣΕΝ/JA Greece- και στην Εθνική Τράπεζα, επίσης χορηγό του οργανισμού.  Η MetLife προσφέρει τους περισσότερους εθελοντές-επιχειρηματικούς συμβούλους στις μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

Οι 10 διαγωνιζόμενες μαθητικές ομάδες κατέπληξαν την κριτική επιτροπή με τις εντυπωσιακές τους παρουσιάσεις και παρέλαβαν όλες Επαίνους Συμμετοχής στον Πανελλαδικό Τελικό 2018 από την Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, Ελίζα Παυλίδη.   O μαθητής Γιάννης Ντόγιας, Οικονομικός Διευθυντής της «επιχείρησης» ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, από το 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, συγκίνησε εξηγώντας τους λόγους που η συμμετοχή του στην «Εικονική Επιχείρηση» ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του. Συνολικά τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχαν ομάδες από 130 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις