Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές “κερδίζουν” τα μετρητά!

Η αμεσότητα των ανέπαφων συναλλαγών, των πληρωμών μέσω smartphones και των ηλεκτρονικών αγορών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με αποτέλεσμα οι συναλλαγές με μετρητά να έχουν περάσει σιγά σιγά σε δεύτερη μοίρα. Όπως έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία, για πρώτη φορά τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω καρτών είναι περισσότερα από τα μετρητά που δόθηκαν για συναλλαγές κάθε είδους.

Όπως δείχνει η έρευνα, η νέα τεχνολογία, η καινοτομία στις πληρωμές και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνέβαλαν σε 13,2 δισ. πληρωμές με κάρτα στο τέλος του 2017, έναντι 13,1 δισ. συναλλαγών με μετρητά. Η αλλαγή αυτή στις καταναλωτικές συνήθειες, ξεπέρασε τις προβλέψεις οι οποίες υποστήριζαν πως η μεταστροφή των καταναλωτών θα γινόταν τουλάχιστον ένα χρόνο αργότερα. Σε σύγκριση, οι πληρωμές με μετρητά μειώθηκαν κατά κατά 15%.

Η δημοτικότητα των μεταφορών χρημάτων χωρίς τα τραπεζικά εμβάσματα, αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της εμπιστοσύνης και της καθιέρωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών γενικότερα και των χρεωστικών καρτών ειδικότερα. Τόσο στις χρεωστικές όσο και στις πιστωτικές κάρτες, ο αριθμός των ανέπαφων συναλλαγών αυξήθηκε κατά 97% το 2017, σε 5,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των καταναλωτών στην Βρετανία χρησιμοποιούν τώρα τις ανέπαφες συναλλαγές, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως η συμπεριφορά αυτή είναι κυρίαρχη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η αυξανόμενη αποδοχή των πληρωμών με κάρτες και από τις μικρότερες επιχειρήσεις καθώς και το γεγονός πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές εξοικειώνονται με την ταχύτητα, την ευκολία και την ασφάλεια των μικρής αξίας πληρωμών, έχει απογειώσει την χρήση των χρεωστικών καρτών. Μέχρι τα τέλη του 2017, υπήρχαν σχεδόν 119 εκατ. ανέπαφες κάρτες σε κυκλοφορία και με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πελάτες να επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν, οι προβλέψεις δείχνουν πως μέχρι το 2037 το 36% των συναλλαγών στην Βρετανία θα είναι ανέπαφες.

Η πτώση κατά 15% στις 13,1 δισ. συναλλαγές με μετρητά κατά το 2017, σημαίνει πως περίπου 3,4 εκατ. καταναλωτές σχεδόν δεν χρησιμοποίησαν καθόλου μετρητά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, έχοντας μετατραπεί σε “ψηφιακούς πολίτες”, βασιζόμενοι σε κάρτες και άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους για την διαχείριση των δαπανών τους. Ωστόσο παρά την πτώση αυτή, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για την πληρωμή των υποχρεώσεων, ακριβώς πίσω από τις χρεωστικές κάρτες, αντιπροσωπεύοντας μόλις το ένα τρίτο (34%) όλων των πληρωμών για το 2017. Περίπου 2,2 εκατ. πελάτες χρησιμοποιούσαν κυρίως μετρητά για τις καθημερινές τους συναλλαγές, αν και εννέα στους δέκα από αυτούς είχα ή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια χρεωστική κάρτα.

Αν και η χρήση των μετρητών έχει καθοδική πορεία, εξακολουθεί να είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος πληρωμής και παρόλο που αναμένεται να μειώνεται κατά την επόμενη δεκαετία, τα μετρητά θα διατηρήσουν την δεύτερη θέση μέχρι τουλάχιστον το 2027.

Ο Stephen Jones Διευθύνων Σύμβουλος της UK Finance δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας “Η επιλογή των τρόπων πληρωμής που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν να πληρώσουν με τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα. Αλλά απέχουμε ακόμα από το να γίνουμε μια κοινωνία χωρίς μετρητά και παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετατρέπεται σε μια οικονομία όπου τα μετρητά είναι λιγότερο σημαντικά από ό, τι ήταν κάποτε, θα παραμείνει μια μέθοδος πληρωμής που εξακολουθεί να αποτιμάται και να προτιμάται από πολλούς.
Αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να μεταβληθούν περαιτέρω κατά την επόμενη δεκαετία. Οι εξελίξεις όπως το Open Banking αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των πληρωμών, κάτι που πιθανώς θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με τα χρήματά μας τα επόμενα χρόνια“.

  • Συνολικά, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 38,8 δισεκατομμύρια πληρωμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 89% αυτών πραγματοποιήθηκαν από μεμονωμένους πελάτες.
  • Κατά την επόμενη δεκαετία, ο όγκος των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο πληρωμής, αυξάνοντας κατά 49% τα 19,7 δισ. πληρωμές το 2027. Αυτό θα οφείλεται στη συνεχιζόμενη άνοδο των ανέπαφων συναλλαγών, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα αποδοχής καρτών μεταξύ επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, αλλά κυρίως μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων.
  • Οι κάρτες χωρίς επαφής θα αντιπροσωπεύουν το 36% όλων των πληρωμών το 2027, από 15% το 2017. Μέχρι τα τέλη του 2017 υπήρχαν σχεδόν 119 εκατομμύρια ανέπαφες κάρτας σε κυκλοφορία, με 78% των χρεωστικών καρτών και το 62% των πιστωτικών καρτών στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν άψογη λειτουργικότητα.
  • Ο αριθμός των πληρωμών σε μετρητά στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, κυρίως χρεωστικές κάρτες. Αναμένεται να γίνουν 6,4 δισ. πληρωμές με μετρητά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2027, αντιπροσωπεύοντας το 16% όλων των πληρωμών. Παρά την πτώση αυτή, τα μετρητά θα παραμείνουν η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής μέχρι το το 2027.
  • Ο μέσος ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε 54 πληρωμές μηνιαίως κατά το 2017. Από αυτές, 20 πληρωμές πραγματοποιήθηκαν με χρεωστική κάρτα και άλλες 20 πραγματοποιήθηκαν με μετρητά. Ο μέσος ενήλικας επίσης πραγματοποίησε 9 ανέπαφες μηνιαίες πληρωμές μηνιαίως το 2017. Ο αριθμός των ανέπαφων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν ανά μήνα ήταν σημαντικά υψηλότερος από ότι το 2016 (5).
  • Μέχρι το 2027, ο μέσος ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται ότι θα κάνει ανάλογο αριθμό πληρωμών κάθε μήνα, αλλά η συχνότητα χρήσης ορισμένων μεθόδων πληρωμής θα αλλάξει. 28 από αυτές τις πληρωμές θα γίνονται με χρεωστικές κάρτες, με μετρητά 12 φορές κάθε μήνα. Ο μέσος ενήλικας θα πραγματοποιήσει επίσης 22 ανέπαφες πληρωμές ανά μήνα το 2027.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις