Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αγορές χωρίς ταμίες: Η Amazon έκανε την αρχή, η Microsoft ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Ratle!

Τα εμπορικά και όχι μόνο καταστήματα του μέλλοντος μάλλον δεν θα έχουν ταμίες: Αυτή είναι η τάση που φαίνεται ότι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια στο λιανεμπόριο και ήδη ορισμένοι πολυεθνικοί κολοσσοί αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Amazon έκανε την αρχή τον περασμένο Ιανουάριο στην αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα στο Σιάτλ, ανοίγοντας το κατάστημα Amazon Go, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει νέα καταστήματα στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο. Το κατάστημα στεγάζεται στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας και έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθειες πέντε ετών.

Οι πελάτες πρέπει πρώτα να κατεβάσουν την εφαρμογή Amazon Go, την οποία σκανάρουν κατά την είσοδο τους στο κατάστημα και στη συνέχεια πραγματοποιούν τις αγορές τους. Δεν χρειάζεται να σταματήσουν σε κάποιο ταμείο ή να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για να πληρώσουν. Τα προϊόντα που έχουν αγοράσει σκανάρονται μέσω των αισθητήρων, των καμερών και των υπολογιστών της Amazon Go και η χρέωση γίνεται αυτόματα στο λογαριασμό των πελατών στην εταιρεία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η ομάδα Business Al της Microsoft εξετάζει τη δημιουργία μίας ανάλογης εφαρμογής. Ήδη, φέρεται να έχει παρουσιάσει αυτή την ιδέα στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, την Walmart, προτείνοντας συνεργασία, ενώ διερευνά το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων λιανεμπορικών δικτύων ανά τον κόσμο.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή πιθανώς θα υπάρχει κάμερα πάνω στην κάρτα αγορών του καταναλωτή ώστε να φαίνονται οι αγορές, ενώ κάποιο ρόλο φαίνεται ότι θα παίζουν και τα κινητά τηλέφωνα.

Αν και δεν είναι σίγουρο το κατά πόσον η Microsoft θα αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη τεχνολογία (cashierless checkout), η συγκεκριμένη αγορά δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Loup Ventures, ο τζίρος στη συγκεκριμένη αγορά, μόνο στις ΗΠΑ., μπορεί να ανέλθει ως τα 50 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μια ομάδα φοιτητών από το Πολυτεχνείο, η Ratle Labs,  έχει αναπτύξει μια παρεμφερή λύση με δυο πιλοτικά ήδη να τρέχουν. Η Ratle υποστηρίζεται από τον Fintech accelerator BeFinnovative της Εθνικής Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις