Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Wonga: Μια από τις πρώτες FinTech δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε!

Η Wonga, μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες δανεισμού στο  Ηνωμένο Βασίλειο, κλείνει μετά από πολλές καταγγελίες πελατών και τεχνικά λάθη.

Σύμφωνα με την Financial Times, η Wonga επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο είχε αποφασίσει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, διορίζοντας τον Grant Thornton ως εκκαθαριστή.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία είχε σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις δανείων και συναντήθηκε με τις αρχές (FCA) για τα διαδικαστικά αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κίνηση στην αγορά.

Η εταιρεία αν και έλαβε εκτάκτως 10 εκατομμύρια λίρες τον προηγούμενο μήνα αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφερε να σωθεί. Η Wonga, η οποία ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006, συγκέντρωσε συνολικά περίπου 145,5 εκατομμύρια λίρες από επενδυτές, όπως οι: Accel, Oak Investment, Meritech Capital, 83North, Balderton και Dawn Capital.

Όπως παραδέχτηκε η ίδια ο αλγόριθμός της δάνεισε ποσά σε πελάτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το βραχυχρόνιο δάνειο που έλαβαν, προφανώς από λάθος ή από αμέλεια για λόγους ταχείας ανάπτυξης. 330.000 δάνεια πελατών διαγράφηκαν ενώ παραιτήθηκαν από τους τόκους και τέλη για επιπλέον 45.000 πελατών. Πάνω από 200 εκατ. λίρες χάθηκαν σε δάνεια προ του 2014

Η εταιρεία κατηγορήθηκε επίσης από την ρυθμιστική αρχή FCA για την αποστολή ψεύτικων επιστολών δικηγόρων σε πελάτες με καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε στην εξαναγκασμό της εταιρείας να καταβάλει επιπλέον 2,6 εκατομμύρια λίρες σε αποζημίωση.

Οι θυγατρικές της Wonga σε Πολωνία, Νότια Αφρική και την Ισπανία δεν θα επηρεαστούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, πρόσθεσε η εταιρεία. Ωστόσο, τέσσερις εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθούν υπο εκκαθάριση: η Wonga Group Limited, η WDFC UK Limited, η Wonga Worldwide Limited και η WDFC Services Limited.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις