Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όποιος το λέει “the Cloud” είναι άσχετος!

Είμαι λάτρης της καλής προπαγάνδας. Όποιος σκέφτηκε τον όρο “cloud” για να περιγράψει αυτό που ζούμε στην τεχνολογία ήταν καλύτερος από τον Γκέμπελς, τον Στιβ Τζόμπς και όλους τους μεγάλους του είδους.

Λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους καταλαβαίνουν τι είναι cloud computing. Οι μισοί νομίζουν ότι αν έχει κακοκαιρία επηρεάζεται το “σύννεφο” που υποστηρίζει το κινητό μας κάπως.

Ουσιαστικά είναι outsourcing του εγκεφάλου μας. Πιο σημαντική εξέλιξη από τον έλεγχο της φωτιάς. Εκεί απλά κατακτήσαμε τον τρόπο να μετατρέπουμε ενέργεια σε θερμική στο σημείο που την χρειαζόμασταν. Ο ηλεκτρισμός το ίδιο. Σιγά τ’αυγά. Αντί να δουλεύει κάτι εδώ, τραβάς ένα καλώδιο και δουλεύει εκεί.

“Έχω δει τα σύννεφα κι από τις δυο πλευρές τους από πάνω κι από κάτω,  κι όμως είναι μια παραίσθηση θαρρώ δεν έχω ιδέα τι είναι τα σύννεφα τελικά.” – Joni Mitchell – Both Sides, Now

Όπως πάντα με την καλή προπαγάνδα, ξεκίνησε από κάτι γνώριμο. Το είπαν “κινητό τηλέφωνο” αν και δεν είχε καμία σχέση με το τηλέφωνο. Στην αρχή όμως έμοιαζε. Αντί να μιλάς κολλημένος με καλώδιο ή να πρέπει να είσαι κοντά στη βάση του ασύρματου, μπορούσες από οπουδήποτε. Μπήκε το SMS και έκλεψε την παράσταση. Μην κάνετε ότι δεν θυμάστε την εποχή που όλο στέλνατε από δαύτα. Άπειρες υπηρεσίες και κόλπα με SMS. Έσπασε το στεγανό μεταξύ υπηρεσιών για τηλέφωνο και υπηρεσιών internet. Ο Δούρειος Ίππος δούλεψε.

Το Google Glass ήταν το καλύτερο παράδειγμα της επίπτωσης του Cloud Computing στη ζωή μας. Αποκτούμε υπερδυνάμεις. Βλέπουμε στα πράγματα γύρω μας πρόσθετες πληροφορίες, μας δίνει απαντήσεις αμέσως σε ότι ακούμε. Δεν θα έχουν νόημα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων αφού και με μέτρια ταχύτητα σύνδεσης έχουμε τις απαντήσεις πριν από όλους. Είναι σαν να δανείζεται ο εγκέφαλός μας ισχύ από έναν παντογνώστη υπερεγκέφαλο με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Στον ίδιο υπερεγκέφαλο συνδέουμε αισθητήρες, ρομπότ και νανοτεχνολογία και το όλο πράγμα απογειώνεται. Συνδέει και πολλαπλασιάζει ότι συνδέει με λογαριθμική εξέλιξη. Σαν την στολή του Iron Man μας κάνει υπεράνθρωπους, σαν σε νευρώνες πετάνε δεδομένα μέσα από τα API.

Ούτε απαλό είναι, ούτε ήρεμο και αεράτο. Καμία σχέση με σύννεφο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις