Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι “φιλικά προσκείμενες” προς τις Startups

Για τρίτη συνεχή χρονιά ζητήθηκε από τις ευρωπαϊκές Startups να αναδείξουν τις πιο ενεργές επιχειρήσεις και πολυεθνικές στην ανοιχτή καινοτομία.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία ανοιχτής καινοτομίας Mind the Bridge και το ίδρυμα καινοτομίας Nesta στο πλαίσιο του Startup Europe και του Startup Europe Partnership.

Συνολικά βραβεύτηκαν 36 εταιρείες – 12 ως Corporate Stars της  Ευρώπης και 24 ως Open Innovation Challengers.

Στην εκδήλωση απονομής τα βραβεία δόθηκαν από τον Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Η συνεργασία μεταξύ των καθιερωμένων εταιρειών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και στους δύο. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πόρους και να αποκτήσουν γνώση της αγοράς για να τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν, ενώ για τις καθιερωμένες εταιρείες αυτές οι συνεργασίες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό παράγοντα καινοτομίας – αλλά και να αποδώσουν οφέλη, όπως η αλλαγή κουλτούρας –  είναι δύσκολο να το καταφέρουμε σωστά. Πιστεύουμε ότι οι οργανισμοί που το κάνουν αυτό καλά πρέπει να αναγνωριστούν ως πρωτοπόροι και ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν και άλλους». σχολίασε ο κ. Katainen.

Οι τρεις πρώτες εταιρείες Corporate Stars είναι οι: Samsung Electronics, KPN και Sodexo.

Οι υπόλοιπες που ξεχώρισαν είναι οι: AB InBev, Barclays, Bosch, Centrica, Enel, Iberdrola, KBC Group, Mastercard και Vodafone.

Οι 24 που ξεχώρισαν σαν Open Innovation Challengers είναι οι: ABB, ACCIONA SA, Amadeus IT Group, Amazon, Banco Sabadell, BBVA, Cisco, Dell, Deutsche Bahn AG, EDP, Ferrovial, Fiege Group, Google, LVMH, Nouryon, Qualcomm, Rabobank, RBS, Royal BAM Group, Salesforce, Santander, SAP, Sonae και Virgin.

Η AB InBev, η Enel και η Iberdrola έλαβαν το βραβείο “Corporate Startup Procurement Award”, ενώ το “Corporate Startup Acquisition Award” πήγε στις BBVA, Centrica και την HPE.

Η Deutsche Bahn, η KBC Group και η Virgin κέρδισαν το “Corporate Startup Accelerator Award”.

Bosch, Dell, Qualcomm κέρδισαν το “Corporate Startup Investment Award”, και ACCIONA, Amadeus IT Group και Sonae το “Open Innovation Innovative Approach Award”.

Με αφορμή τα εταιρικά βραβεία ανοικτής καινοτομίας, Mind The Bridge και Nesta δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σχετικά με τη κατάσταση της ανοικτής καινοτομίας στην Ευρώπη, με στοιχεία από 36 κορυφαίες εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δαπανούν λιγότερα κεφάλαια για την καινοτομία από τους ανταγωνιστές τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση προς την ανοιχτή καινοτομία, ιδίως στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας όπου η συνεργασία με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι καθοριστική. Ωστόσο, παρά τη σταδιακή ανοδική πορεία των επιδόσεων καινοτομίας, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Βασικά ευρήματα της έρευνας:

  • Η σημαντική πλειοψηφία (88%) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν μια μονάδα ανοιχτής καινοτομίας, με απευθείας αναφορά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Επικεφαλής της διεύθυνσης Καινοτομίας ή τον Διευθυντή Ψηφιακών Υπηρεσιών.
  • Η άμεση παρουσία στα τεχνολογικά hotspots του κόσμου είναι μια πρόσφατη και αυξανόμενη τάση.
  • Τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα proof-of-concept και συν-ανάπτυξης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως και να επιβεβαιώνουν ότι είναι ένας παραγωγικός τρόπος για την επαφή με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
  • Οι επιταχυντές συνεχίζουν να υιοθετούνται ευρέως αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα των προγραμμάτων αυτών.
  • Όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη του 2017, συνεχίζεται η τάση για σταδιακή μείωση της χρήσης των κεφαλαίων Corporate VC για επενδύσεις εκτός ισολογισμού – στρατηγικής σημασίας.
  • Η ανάλυση επιβεβαιώνει και πάλι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν εξαγοράζουν Startups με την ίδια ένταση σε σύγκριση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις