Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως και γιατί μια νίκη μιας AI στο αρχαίο κινεζικό παιχνίδι Go στρέφει τα κινεζικά VCs στο εξωτερικό

Οι επενδυτές της Κίνας έχουν αρχίσει να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις ξένες DeepTech Startups κυρίως στην Αμερική αλλά και Ευρώπη λόγω μιας “εθνικής ντροπής“.

Το τοπίο των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Κίνας βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση“, δήλωσε ο Wei Zhou, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XNode στη Σαγκάη, σε συνέντευξή του στο Venture Beat. “Αυτό σημαίνει ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εξετάζονται πιο αυστηρά από ότι στο παρελθόν και ενώ οι κινεζικές Startups βγαίνουν ελαφρώς από το πλάνο, ανοίγει η πόρτα, όπως ποτέ άλλοτε, σε ιδρυτές αλλοδαπών επιχειρήσεων με λύσεις Deep Tech, οι οποίες στοχεύουν την κινεζική αγορά“.
Η XNode τρέχει επίσης έναν πετυχημένο accelerator ο οποίος συνδέει τις μεγάλες επιχειρήσεις της Κίνας με Startups σε μια Μητρόπολη 25 εκατ. κατοίκων.

Ενώ τα κινεζικά VCs ήταν επιφυλακτικά στο παρελθόν να επενδύσουν σε ξένες επιχειρήσεις, τα πράγματα άλλαξαν όταν ο υπολογιστής DeepMind AlphaGo της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι της Κίνας, Go. Η απώλεια θεωρήθηκε εθνική ντροπή και δύο μήνες αργότερα, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε το αναπτυξιακό σχέδιο νέας γενιάς, με στόχο να διασφαλίσει ότι η χώρα θα καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ΑΙ έως το 2030.

Παρά την τεχνολογική υπεροχή της Κίνας σε διάφορους τομείς, και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την βιομηχανική παραγωγή, παρουσιάζεται έλλειψη σε μηχανικούς υπολογιστών και επιστήμονες δεδομένων με έμφαση στην AI αλλά και έλλειψη founders με τα αντίστοιχα soft skills.

Όπως προαναφέραμε, εκτός από την κυβέρνηση και οι κινεζικοί τεχνολογικοί επενδυτές κοιτάζουν εκτός Κίνας έξω για πολλά υποσχόμενες Startups. Για παράδειγμα, η Glory Capital ξεκίνησε δύο νέα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών: το πρώτο με 36 εκατομμύρια δολάρια για επένδυση σε κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και ένα δεύτερο ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινές επιχειρήσεις που πιστεύει ότι θα πετύχουν στην Κίνα.

Προσθέτουμε αξία στις ισραηλινές εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας, συνδέοντάς τους με Xiaomi και Huawei, δύο από τους τιτάνες τεχνολογίας της Κίνας, βοηθώντας τους να εμπορευματοποιήσουν τα προϊόντα τους εδώ στην Κίνα“, δήλωσε ο Eric Yang, ένας από τους συνιδρυτές της Glory Capital.

Τον Οκτώβριο του 2018, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κίνα έφτασαν τα 93,8 δισ. δολάρια, δηλαδή 2,2 δισ. δολάρια περισσότερο από τις ΗΠΑ. Χρειάζονται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για την Startup στην Κίνα να φτάσει σε κατάσταση μονόκερου, σε σύγκριση με τα επτά χρόνια των ΗΠΑ. Υπάρχουν σήμερα 109 μονόκεροι, με συνολική αποτίμηση 535 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και 127 μονόκεροι στις ΗΠΑ με συνολική αξία 478 δισ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις