Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

30 CEOs ευρωπαϊκών Scaleups καλούν για μέτρα προσέλκυσης ταλέντων στην Ευρώπη

Σε μια ανοικτή επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους: κυβερνήσεις, επενδυτές και επιχειρηματίες, 30 CEOs των μεγαλύτερων Startups της Ευρώπης καλούν για τη δημιουργία του πλαισίου εκείνου που θα κάνει την Ευρώπη ένα τόπο προσέλκυσης ταλέντων απ΄όλο τον κόσμο.

Η ανοικτή επιστολή notoptional.eu θα αποσταλεί επισήμως στις αρχές του 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει συγκεντρώσει πλέον πάνω από 500 υπογραφές, και αναφέρει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και θα πρέπει να σταματήσει να ζει στην σκιά της Σίλικον Βάλεϊ.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, ο Taavet Hinrikus της TransferWise, Sebastian Siemiatkowski της Klarna, Jean-Charles Samuelian της Alan, o Nikolay Storonsky της Revolut, Niklas Östberg της Delivery Hero, Valentin Stalf της N26 και πολλοί άλλοι.

Οι ιδρυτές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Startups παροτρύνουν τους πολιτικούς της ΕΕ να εξαλείψουν το «εμπόδιο στην ανάπτυξη»: την έλλειψη τεχνολογικού ταλέντου. “Αν η Ευρώπη δεν αντιταχθεί στην έλλειψη θα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την όποια ορμή έχει σήμερα” αναφέρει η επιστολή.

Μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες οι υπάρχουσες νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα χρειαστούν 100.000 νέα στελέχη, από τεχνική υποστήριξη μέχρι μηχανικούς AI και στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται αυτές που θα δημιουργηθούν στο κοντινό μέλλον.

Το μεγαλύτερο θέμα που υπογραμμίζει η επιστολή είναι η προσφορά μετοχών της Startup στους υπαλλήλους της, μια διαδικασία η οποία διέπεται από ένα “αρχαϊκό και εξαιρετικά αναποτελεσματικό” νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη, ειδικά σε σύγκριση με την Αμερική, με περιορισμούς και υψηλή φορολογία.
Η προσφορά μετοχών, ειδικά στην αρχική ομάδα της Startup, είναι βασικό εργαλείο προσέλκυσης ταλέντων μια και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι νεοσύστατες εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν υψηλούς μισθούς.

Σε παλαιότερη αντίστοιχη επιστολή που είχαν υπογράψει και στείλει οι ιδρυτές της Spotify στην Σουηδική κυβέρνηση εκτός από την απόκτηση εταιρικών μεριδίων από τους υπαλλήλους, αναφέρουν ως ζητήματα και την τεχνολογική εκπαίδευση αλλά και την δυσκολία στο να βρουν φθηνά καταλύματα οι νέοι στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις