Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μαθητές από την Καλαμάτα παράγουν ελαιόλαδο στο διάστημα!

Χθες στις 16.30 ώρα Ελλάδος η εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin του Jeff Bezos εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης μεταφέροντας ένα μίνι ελαιοτριβείο για ένα πείραμα!

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν παιδιά που φοιτούν στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα πρωτοποριακό πείραμα που θα αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με πρώτη ύλη τις ελιές Καλαμών.

Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στον Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής στο San Hose Univerisity της Καλιφόρνια και επί μακρόν συνεργάτη της NASA στις ΗΠΑ και στον αδελφό του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό ειδικό στη μηχανική Συστημάτων.

Ο σκοπός της αποστολής είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Συγκεκριμένα οι μαθητές έφτιαξαν μια πειραματική διάταξη, ένα «ελαιοτριβείο» σε μικροκλίμακα, με στόχο μα εξεταστεί εάν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον.

Το πείραμα διήρκεσε περίπου 10 λεπτά σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.

Φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχουν τρία ελληνικά σχολεία εκτός αυτά των Η.Π.Α, δύο εκ των οποίων είναι το 4ο και 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και τα οποία υποστηρίχθηκαν από την Wind.

Με πληροφορίες από τα tanea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις