Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

European Payment Report: 45% των ελληνικών επιχειρήσεων “βλέπει” το μέλλον χωρίς μετρητά

Το European Payment Report βασίζεται σε μία ετήσια έκθεση που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το report συγκεντρώνονται δεδομένα από σχεδόν 12,000 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να βγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με την “συμπεριφορά” των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όσον αφορά τις πληρωμές και τη διαχείριση χρημάτων.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν για την φετινή χρονιά είναι τα εξής:

Οι μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι δεν θα χρησιμοποιούνται μετρητά στην χώρα τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.  Ειδικότερα, το 48% των 11,856 ερωτηθέντων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η χώρα τους θα λειτουργεί χωρίς μετρητά στην επόμενη δεκαετία. Το άλλο 52%, δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί αργότερα ή ποτέ.

3 στις 10 εταιρείες επιταχύνουν τις πωλήσεις για να “προλάβουν” την οικονομική ύφεση. Οι εταιρείες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο αναφέρουν αρνητικά οικονομικά σημάδια, όπως αυξημένα χρέη και καθυστερημένες πληρωμές B2B.

Η ευαισθητοποίηση όσον αφορά την Οδηγία της ΕΕ για τις καθυστερημένες πληρωμές (EU Late Payment Directive) είναι ακόμη αρκετά χαμηλή. Μόνο το 29% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι εξοικειωμένο με αυτό, ελαφρώς αυξημένο από το 28% το 2018.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει:

Ένα υψηλό ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν (38%) πιστεύει ότι ταχύτερες πληρωμές από τους οφειλέτες τους θα τους επέτρεπαν να προσλάβουν περισσότερους υπαλλήλους. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 21% των επιχειρήσεων που δηλώνουν το ίδιο. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με την κύρια αιτία των καθυστερημένων πληρωμών από πελάτες, το 71% των ελληνικών εταιρειών δήλωσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες αποτελούν την κύρια αιτία. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 54%.

Μεγάλο ποσοστό ελληνικών εταιρειών πιστεύουν ότι η εποχή που η χώρα θα λειτουργεί χωρίς μετρητά είναι “κοντά”. Από τις ελληνικές εταιρείες που ερωτήθηκαν, το 45% πιστεύει ότι η χώρα θα είναι χωρίς μετρητά εντός πέντε ετών, ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι μόνο 23%. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι χωρίς μετρητά μέσα σε μια δεκαετία, το 62% πιστεύει ότι το κόστος συναλλαγών θα αυξηθεί. Από την άλλη, το 54% των εταιρειών πιστεύει ότι οι λειτουργικοί κίνδυνοι θα μειωθούν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα (87%) πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Το αντίστοιχο ποσοστό στη συνολική έρευνα είναι 18%. Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι “πλησιάζει” ύφεση, η μείωση του κόστους (67%) και ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση πληρωμών από τους πελάτες (51%) είναι τα μέτρα που επιλέγονται ως προετοιμασία.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις