Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα σχέδια της Neuralink-Elon Musk για τη σύνδεση ανθρώπου με υπολογιστή!

Ο Elon Musk, «έσπασε τη σιωπή του» σχετικά με τη Neuralink, τη startup που ίδρυσε  το 2017, και αποκάλυψε ότι ασχολείται με την σύνδεση εγκεφάλου- υπολογιστή, μέσω «νημάτων» που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο με πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται σήμερα για αυτόν τον σκοπό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα με ένα chip», δήλωσε ο Musk ανοίγοντας εκδήλωση της Neuralink και μιλώντας για μερικές από τις διαταραχές του εγκεφάλου που η εταιρεία ελπίζει να λύσει. Σύμφωνα με το TechCrunch, πρόσθεσε ότι ο πραγματικός -και μακροπρόθεσμος- στόχος της Neuralink είναι να βρει έναν τρόπο «συμβίωσης» με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς «αυτό είναι απαραίτητο».

Για τώρα, ωστόσο, ο στόχος είναι ιατρικός και το πλάνο είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ρομπότ που δημιούργησε η Neuralink το οποίο λειτουργεί σαν “ραπτομηχανή” για να εμφυτεύσει αυτά τα νήματα βαθιά μέσα στον ιστό του εγκεφάλου ενός ατόμου, όπου θα είναι σε θέση να εκτελεί λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής με πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων.

Ακόμα και αυτό το σχέδιο όμως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα άμεσα. Επιστήμονες της Neuralink δήλωσαν στους New York Times ότι η εταιρεία έχει ακόμα «πολύ δρόμο» μέχρι να μπορεί έστω να πλησιάσει σε μια εμπορική υπηρεσία. Από την άλλη, ο συνιδρυτής και πρόεδρος τη Neuralink, Max Hodak, δήλωσε επίσης στους NYT ότι είναι αισιόδοξος ότι η τεχνολογία της Neuralink  θεωρητικά θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Είπε μάλιστα ότι ελπίζει να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με νευροχειρούργους από το Stanford και άλλους οργανισμούς.

Ο κύριος λόγος που η εταιρεία μίλησε για τα σχέδια της, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι για να μπορεί να δουλεύει «ανοιχτά» και να δημοσιεύει papers, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για ένα project που χρειάζεται άμεση σύνδεση με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Επιπλέον λόγος ήταν η επιθυμία του Elon Musk να προσελκύσει «νέα ταλέντα». Ο CEO της SpaceX και της Tesla χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας, με τα 100 από τα 158 εκατ. δολάρια που έχει σηκώσει η εταιρεία να προέρχονται από αυτόν, και φαίνεται ότι θέλει να προσθέσει -πολλά- άτομα στους ήδη 90 υπαλλήλους της εταιρείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις