Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους μονόκερους!

Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους μονόκερους (unicorns) στον κόσμο!

Η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρείες έναντι 203 των ΗΠΑ, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των “μονόκερων” παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρείες η κάθε μία.

Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Hurun με έδρα τη Σαγκάη, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μονόκερος με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς είναι η κινεζική χρηματοοικονομική εταιρεία Ant Financial (150 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση οι επίσης κινεζικές ByteDance και Didi Chuxing. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα των ΗΠΑ, όπως οι αμερικανικές Airbnb (έκτη) και η Space X του Elon Musk.

e-Commerce και FinTech “βγαίνουν μπροστά”

Ο τομέας με τις περισσότερες startups μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο (68 εταιρείες) και ακολουθεί ο τομέας του FinTech (56 εταιρείες), του Cloud (44 εταιρείες), της τεχνητής νοημοσύνης (40) και της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics – 34).

Η μέση ηλικία των “μονόκερων” είναι τα επτά έτη, ενώ η συνολική αξία όλων των γνωστών μονόκερων στον κόσμο (494 σε 24 χώρες) υπολογίστηκε σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια (μέση αξία της κάθε εταιρείας τα 3,4 δισ. δολ.). Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους “μονόκερους” στον κόσμο (82) και ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο (55). Σαν περιοχή, η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα με 102 τέτοιες εταιρείες (21% του συνόλου).

Η πιο πετυχημένη επενδυτική εταιρεία είναι η Sequoia που έχει επενδύσει σε 92 “μονόκερους” και ακολουθούν η Tencent (46) και η Softbank (42). Το 4% των “μονόκερων” εκκολάφθηκε από κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία, προτού αυτονομηθεί και προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές. Ο Νο 1 σε αξία “μονόκερoς”, η Ant Financial, προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού γίγαντα Alibaba.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις