Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT Urban Mobility: To νέο hub του EIT έρχεται να “αλλάξει” τις μεταφορές στην Ευρώπη

Η πόλη της Βαρκελώνης «σήμανε» σήμερα την επίσημη έναρξη του ευρωπαϊκού κέντρου καινοτομίας στις μεταφορές, EIT Urban Mobility, στο Smart City Expo World Congress.

Πρόκειται για μια νέα «κοινότητα καινοτομίας» του EIT, η οποία συντονίζεται από τη Βαρκελώνη και σκοπεύει να χρηματοδοτήσει projects που αφορούν τις μεταφορές. Στόχος τη πρωτοβουλίας είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση προς πιο «βιώσιμους» αστικούς χώρους.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) όρισε μια κοινοπραξία με το όνομα «MOBiLus» ως τη νικήτρια ομάδα που θα δημιουργούσε την συγκεκριμένη κοινότητα.

Η συνεργασία περιλαμβάνει 48 εταίρους από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως το Άμστερνταμ, το Μόναχο και το Μιλάνο, πανεπιστημίων όπως τα Universitat Politècnica de Catalunya, KTH Royal Institute of Technology, Technion και Aalto University αλλά και ερευνητικών κέντρων, μεταξύ των οποίων τα Fraunhofer, AMS and CTAG. Τέλος, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και μεγάλες βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων των BMW, SEAT, TomTom και Siemens.

Σύμφωνα με το EIT, πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία συνδυάζει αυτό που λέγεται «τρίγωνο της γνώσης»: πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες (και πόλεις).

Startups, νέα προϊόντα και επενδύσεις

Το EIT Urban Mobility στοχεύει να «μεταμορφώσει» το κομμάτι των μεταφορών, ώστε άνθρωποι και αγαθά να μπορούν να μετακινούνται προσιτά, γρήγορα, άνετα, με ασφάλεια και καθαρά. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2026, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία 180 startups, την απελευθέρωση του οδικού χώρου στο 90% των «συνεργαζόμενων» πόλεων, το λανσάρισμα 125 νέων προϊόντων, την αύξηση των «κοινόχρηστων» μεταφορών σε όλες τις πόλεις-εταίρους και την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Μετά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, επιλέχθηκαν 60 projects – από όλη την Ευρώπη – τα οποία θα υλοποιηθούν κατά τα επόμενα δύο έτη: από ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες έως έργα καινοτομίας και δημιουργία επιχειρήσεων. Με στόχο την επιτάχυνση των καινοτομιών, επιλέχθηκαν σχέδια που περιελάμβαναν διάφορους τύπους εταίρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρωτοβουλία θα διαρκέσει από 7 έως 15 χρόνια, με προϋπολογισμό 1,6 δις. Ευρώ, εκ των οποίων το 25% (400 εκατ. Ευρώ) παρέχεται από την ΕΕ μέσω του ΕΙΤ.

Η καινοτομία γίνεται πραγματικότητα

Η Μαρία Τσαβαχίδη, CEO του EIT Urban Mobility, (δεύτερη από δεξιά στην κεντρική φωτογραφία), δήλωσε σχετικά: «Το EIT Urban Mobility θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις πόλεις και θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και στις οικονομίες. Ένα χρόνο μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, είμαστε τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να μετατρέψουμε τα σχέδια μας σε πραγματικότητα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη διαφορά και να εργαστούμε για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ζωντανές για όλους τους πολίτες».

Στα «εγκαίνια» της πρωτοβουλίας μίλησε επίσης ο συντονιστής του EIT Urban Mobility, Luís Gómez, ο Πρύτανης του UPC, Francesc Torres και η επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του EIT, Alice Fišer, η οποία δήλωσε: «Το ΕΙΤ παρέχει καινοτόμες λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αυτούς που «παράγουν» καινοτομία, τους επιχειρηματίες και τους σπουδαστές σε ολόκληρη την Ευρώπη, το EIT Urban Mobility θα κάνει την καινοτομία πραγματικότητα. Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου δικτύου καινοτομίας της Ευρώπης, το EIT Urban Mobility θα δουλέψει μαζί μας για να προσφέρει στους πολίτες της μια πιο πράσινη, πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Giuseppe Sala και ο Πρόεδρος της SEAT, Luca de Meo.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις