Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Industry 4.0 NOW: Οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του crowdhackathon

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019 ο 1ος μαραθώνιος καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας industry 4.0 NOW crowdhackathon, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy.

To industry 4.0 NOW crowdhackathon είναι μία πρωτοβουλία ανοιχτής καινοτομίας του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών και έχει στόχο να φέρει το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups κοντά στη βιομηχανία, ώστε να διερευνηθούν δυνατότητες και σενάρια ψηφιακού μετασχηματισμού και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ζητήθηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις να προσδιορίσουν θέματα και προβλήματα για τα οποία θέλουν να διερευνήσουν ψηφιακές λύσεις.

Η συμμετοχή, διαγωνιζόμενοι, μέντορες, κριτές, στελέχη της βιομηχανίας, στελέχη εταιρειών και επισκέπτες ξεπέρασε τα 300 άτομα με 30 ομάδες — startups να ξεκινούν την Παρασκευή και 25 να παρουσιάσουν την Κυριακή τις καινοτόμες εφαρμογές τους.

Στην έναρξη του μαραθωνίου καινοτομίας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και σημείωσε τη σημαντικότητα του μαραθωνίου καινοτομίας industry 4.0 NOW crowdhackathon για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η Μάγγυ Αθανασιάδη, Technology and Innovation Senior Advisor του ΣΕΒ καλωσόρισε τις ομάδες και περιέγραψε την πρωτοβουλία industry 4.0 now του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας.

Ο Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy και ο Χρήστος Ζαχαρόπουλος, Digital Product Architecture & Services Engineer της Crowdpolicy παρουσίασαν αναλυτικά την διαδικασία και τους στόχους του μαραθωνίου καινοτομίας industry 4.0 NOW crowdhackathon.
Σημαντικό ρόλο καθ’όλη την διάρκεια του μαραθωνίου καινοτομίας Industry 4.0 now crowdhackathon είχαν οι μέντορες της διοργάνωσης, οι οποίοι αποτελούνταν από έμπειρα στελέχη εταιρειών της βιομηχανίας όπως, η ABB, η Siemens, η ΕΛΒΑΛ — ΧΑΛΚΟΡ, οι οποίοι βοήθησαν τις ομάδες να εξελίξουν τις ιδέες τους και να υλοποιήσουν σημαντικές λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας.
To industry4now ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των ομάδων την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, όπου το επίπεδο των εφαρμογών ήταν αρκετά υψηλό, γεγονός που έκανε το έργο της επιτροπής αξιολόγησης αρκετά δύσκολο.
Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν η Μάγκυ Αθανασιάδη, Technology and Innovation Senior Advisor στον ΣΕΒ, ο Μαρίνος Ξυναριανός, Digital Innovation and Financial Technologies Expert της Crowdpolicy, ο Γεώργιος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy, ο Μηνάς Χανιώτης ΙΤ Center of Excellence Manager της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο Κυριακός Ρωτίδης, Διευθυντής τομέα ρομποτικής και συστημάτων κίνησης της ΑΒΒ, ο Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής προγράμματος “NBG Business Seeds” Εθνικής Τράπεζας, ο Ιωάννης Σηφάκης, Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Digital Industries, SIEMENS A.E. και ο Αλέξης Μπίρμπας, Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Από τις 25 ομάδες που παρουσίασαν τις ιδέες τους, οκτώ προκρίθηκαν στην τρίτη και τελική φάση του διαγωνισμού, όπου και θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του ΣΕΒ “Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί” στις 19 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Hilton.
Οι ομάδες — startups που προκρίθηκαν είναι οι:

ANALOG PROGRAMMER, enVy Softworks, TRESL, GryPhon, RECYTRUST, 1UP, ALARM, Pythia

Οι 25 ιδέες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό

NTUA INDUSTRY: Αυτόματος εντοπισμός ελαττωμάτων και ανωμαλιών σε βιομηχανικά προϊόντα με τη χρήση μηχανικής μάθησης.

Logothetis: Πρόγραμμα βασισμένο σε Νευρωνικό Δίκτυο για τη βελτιστοποίηση του χρόνου παράδοσης στη βιομηχανία ημιαγωγών.

TTS: Υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομικά προσιτές λύσεις αυτοματοποιημένων μηχανημάτων οι οποίες συνοδεύονται από λογισμικό ελέγχου,διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας.

Pythia: Έξυπνα εργοστάσια μέσω ανακάλυψης γνώσης και παραγωγής προβλέψεων αξιοποιώντας χρονοσειρές πραγματικού χρόνου

Quanta — Qualia: Ανάπτυξη τεχνολογικής πλατφόρμας αλληλεπίδρασης ανθρώπου — υπολογιστή.

TRESL: Το TRESL εισάγει ένα πλαίσιο υπηρεσιών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Telepresence και Robotics για την ψηφιοποίηση των εργαστηρίων και του τόπου εργασίας, την ενίσχυση της εμπειρίας και με φυσική απόσταση αλλά και απομακρυσμένα (Telepresence).

PARITY PLATFORM: Εφαρμογή που συνδέει εταιρικούς καταναλωτές ενέργειας (εργοστάσια, βιομηχανίες, γραφεία) με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ICT Lab: Ενοποίηση συστημάτων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων της βιομηχανίας

mCubed: Πλατφόρμα και αισθητήρες απογραφής και διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού

ProboTek: Remote monitoring & Total Quality Management για βελτιστοποίηση παραγωγής.

RECYTRUST: Έξυπνη ανακύκλωση για βιώσιμες επιχειρήσεις.

OPTIMZE: Ολοκληρωμένο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και βελτιστοποίησης γραμμής παραγωγής λείας μεταλλικής επιφάνειας στα πρότυπα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

enVy Softworks: Υλοποίηση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας για τηλεδιάσκεψη και η εκπαίδευση των στελεχών μιας εταιρείας καθώς και παρουσίαση και επίβλεψή της εταιρείας και των εγκαταστάσεών της, με εφαρμογές στο κλάδο της βιομηχανίας.

1UP: Βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση λαθών στις αποθήκες με χρήση AR τεχνολογίας και πρακτικών gamification.

CUSTOMLY: Επανεμφάνιση της παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων.

ORDERSTATE: Orderstate είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα SaaS παρακολούθησης και συνεργασίας για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ENFORGE: Το enforge.io είναι μια cloud B2B υπηρεσία για τον προγραμματισμό και παρακολούθηση της παραγωγής για βιομηχανίες η οποία διευκολύνει την παραγωγή μεγάλου όγκου εξατομικευμένων προϊόντων.

LMS: Ανάπτυξη λύσης για εύρεση και κατηγοριοποίηση σφαλμάτων αξιοποιώντας μεγάλο όγκο δεδομένων από την παραγωγή και τον έλεγχο ποιότητας προϊόντων.

wARehouse: Η “wARhouse design” έχει την επιχειρηματική ιδέα να υλοποιήσει μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) η οποία θα δίνει στο χρήστη τις ακόλουθες δυνατότητες: 1. Σχεδιασμό της κάτοψης του χώρου της αποθήκης 2. Τοποθέτηση 3D Objects (ράφια, συστοιχίες ραφιών, κλπ.) στο χώρο 3. Αυτόματη δημιουργία ή/και ενημέρωση CAD αρχείου

GryPhon: Ανάπτυξη Συστήματος με την χρήση τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας και Βαθιάς Μάθησης με σκοπό την διαχείριση έκτακτων βλαβών και συντηρήσεων περιστροφικού μηχανισμού μη καταστροφικού ελέγχου υψηλής ταχύτητας (19000 rpm), που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ποιότητας σωλήνων χαλκού με χρήση δινορευμάτων.

ANALOG PROGRAMMERS: Τοποθέτηση πλαστικών προστατευτικών στις άκρες των σωλήνων και την τοποθέτηση τους στα κουτιά μεταφοράς

MINTE: Εξέλιξη των υφιστάμενων δομών στον χώρο της υγείας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και εφαρμογή τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

ALARM: Πώληση ειδικού μικροφώνου για κάθε μηχάνημα και συνδρομή για το διαχειριστικο.

Virtual Factory: Με την χρήση VR να δημιουργήσουμε σενάρια που αφορούν το Health & Safety, το Operation Efficiency και το Training των εργαζομένων, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση κερδών με τον περιορισμό σφαλμάτων, ελάττωση χρόνων, και περιορισμό των πόρων που απαιτούνται για τα παραπάνω.

MySoci: MySoci — VR Social Network Virtual Reality Εφαρμογή Κοινωνικής Δικτύωσης με τρισδιάστατη απεικόνιση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις