Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Open Industry Day: Δεκάδες οι ευκαιρίες σύμπραξης της βιομηχανίας με την τεχνολογική κοινότητα

Δεκάδες είναι οι προκλήσεις- ευκαιρίες “συνεργασίας” μεταξύ της “παραδοσιακής” βιομηχανίας και της επιστημονικής, τεχνολογικής και startup κοινότητας, όπως φάνηκε στο Open Industry Day που πραγματοποιήθηκε χθες (15/10) από τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο του Industry 4.0 NOW Crowdhackathon που διοργανώνει σε συνεργασία με την Crowdpolicy.

Η εκδήλωση είχε σκοπό αφενός να παρουσιάσει τον “μαραθώνιο καινοτομίας” ο οποίος στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας και αφετέρου να ενημερώσει κοινό, ενδιαφερόμενους και συμμετέχοντες για συγκεκριμένα προβλήματα- προκλήσεις που αντιμετωπίζουν βιομηχανίες που συμμετέχουν στον crowdhackathon.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Καραμανώλης, co-founder και CTO/CIO της Crowdpolicy, πήρε πρώτος το λόγο και παρουσίασε τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του διαγωνισμού. Ο κ. Καραμανώλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το “στοίχημα” του crowdhackathon, είναι να φέρει την τεχνολογική κοινότητα κοντά στην βιομηχανία ενώ αποκάλυψε ότι η πρωτοβουλία δεν θα τελειώσει με το πέρας του τριήμερου μαραθωνίου καθώς σχεδιάζεται ήδη ένα αντίστοιχο τρίμηνο πρόγραμμα acceleration το οποίο “θα μετατρέψει το αποτέλεσμα του hackathon σε κάτι ακόμα πιο παραγωγικό”.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών που θα συμμετάσχουν στον μαραθώνιο καινοτομίας και ανέλυσαν τι ακριβώς “ψάχνουν” μέσα από αυτόν. Στο πάνελ αυτό, συμμετείχε η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, με εκπροσώπους τους Θεόδωρο Αραμπατζή και Μιχάλη Παπαδόπουλο, IT Director και Προϊστάμενο τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα με τον Σπύρο Αρσένη, NBG Business Seeds Manager και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους Σπύρο Κιαρτζή, Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του ομίλου και Λεωνίδα Κωβαίο, Group CIO.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Αραμπατζής τόνισε ότι η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ χρειάζεται εναλλακτικούς αλγορίθμους για τον εντοπισμό και την σωστότερη κατάταξη ελαττωμάτων στην παραγωγή, αλγορίθμους για την πρόβλεψη μηχανικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, ενώ μίλησε και για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της βιομηχανία, το λεγόμενο chatter, του οποίου τις αιτίες αναζητά, προκειμένου να το εξαλείψει.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας ανθρώπου- ρομπότ για την αυτοματοποίηση συσκευασίας σωλήνων, την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακού διδύμου της διεργασίας διέλευσης χαλκού που θα μπορεί να προβλέπει και να βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα της αλλά και ενός simulation στα πλαίσια διεργασιών strategic planning. Εξήγησε επίσης ότι ο όμιλος θα μπορούσε να υιοθετήσει τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για την εκπαίδευση συντηρητών μηχανικών αλλά και για τη zero defect εκτέλεση εργασιών συντήρησης, IoT για τη βελτιστοποίηση διαχείρισης ενεργειακών πόρων αλλά και ρομποτικά συστήματα για τον τομέα των μεταφορών και του warehouse management.

Ο κ. Αρσένης, τόνισε την προσπάθεια ανάδειξης καινοτόμων ιδεών που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια που “τρέχει” το NBG Business Seeds και πιο συνοπτικά τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται για καινοτομίες σε όλους τους τομείς, απλούστερους και πιο σύνθετους, αναφέροντας ενδεικτικά το Blockchain, το crowdfunding, τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κωβαίος, ο οποίος μίλησε για το “πρατήριο του μέλλοντος”, διάφορα εμπορικά θέματα και ενεργειακές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι το πρατήριο σε κάποια χρόνια θα πρέπει να αναγνωρίζει τον πελάτη και να του κάνει προσφορές ή να του δίνει πληροφορίες για την κίνηση.

Στο κομμάτι του Retail στάθηκε και ο κ. Κιαρτζής, ωστόσο επικεντρώθηκε και στη διύλιση, τονίζοντας ότι στις ανάγκες των ΕΛΠΕ περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσω industrial IoT, η διατήρηση των μηχανημάτων και η πρόβλεψη βλάβης μέσω αλγορίθμων και analytics, η προστασία των εργαζομένων και η αύξηση παραγωγικότητας μέσω ar, vr και drones.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των εταιρειών ακολούθησε πάνελ στο οποίο εκπρόσωποι των IBM, Microsoft, ABB και Siemens παρουσίασαν τα εργαλεία και τις πλατφόρμες που θα είναι διαθέσιμες στους συμμετέχοντες του Crowdhackathon.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον μαραθώνιο καινοτομίας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία, τη διαδικασία και τις δηλώσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://www.crowdhackathon.com/4now/.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις