Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η τεράστια αλλαγή στην βιομηχανία τροφίμων και η στροφή σε φυτικό γάλα και κρέας

Η αγορά των εναλλακτικών ζωικών - οργανικών - προϊόντων παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες

Η βιομηχανία τροφίμων αναμένει ένα μεγάλο disrupt και πολλές αλλαγές, με τους επενδυτές να διαβλέπουν την αλλαγή αυτή αλλά και μια ευκαιρία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως  με τεχνολογία και υπολογιστές.

Tα… μπιζέλια και τα ρεβίθια είναι ένας σημαντικός λόγος για αυτήν την επανάσταση μια και αρκετές εταιρείες ασχολούνται με την εξαγωγή των πολλών και ποιοτικών πρωτεϊνών των ρεβιθιών, ενώ έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχουν λιγότερο λίπος, λιγότερα σάκχαρα και μικρότερη πιθανότητα αλλεργικού κινδύνου από άλλες εναλλακτικές τροφές.

Η αγορά των εναλλακτικών ζωικών – οργανικών – προϊόντων είναι τεράστια και όλες οι εταιρείες παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία ενώ συνεχώς παρουσιάζονται και νέες όπως η Just Egg με τη φυτική ομελέτα! Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές της Oatly, Beyond Meat και Ripple Foods.. Αναλυτικά σας παρουσιάζουμε τι κάνουν οι παραπάνω εταιρείες.

Oatly

‘Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σουηδική εταιρεία γάλακτος βρώμης Oatly, η οποία εκτιμάται σε αξία στα 2 δισ. δολάρια και τον Ιούλιο επένδυσαν σε αυτήν, αποκτώντας μερίδιο της τάξης του 10%, οι Blackstone, Oprah Winfrey, Natalie Portman, Howard Schultz και Jay-Z’s Roc Nation. Η Oatly είδε τις πωλήσεις της να φτάνουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Beyond Meat

Η Beyond Meat παράγει υποκατάστατα κρέατος με βάση τα φυτικά προϊόντα και σύμφωνα με το Marketwatch είχε την πιο πετυχημένη IPO του 2019. Πιο αναλυτικά, η Beyond Meat ανέφερε μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις το 2020 ενώ εκτός από μπιφτέκια για burger, λουκάνικα και κεφτεδάκια η εταιρεία έχει βάλει στόχο και τις φυτικές μπριζόλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν το “ιερό δισκοπότηρο” των εταιρειών παραγωγής φυτικού κρέατος. Σημειώνεται πως η Beyond Meat έχει εισέλθει δυναμικά και στην ελληνική αγορά.

Ripple Foods

Η Ripple Foods προσφέρει μη γαλακτοκομικό (μη οργανικό) γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και παγωτό από ρεβίθια, των οποίων οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί φέτος, δημιουργώντας προβλέψεις εσόδων στα 45 εκατομμύρια δολάρια, με την ισραηλινή OurCrowd να επενδύει για πρώτη φορά μάλιστα στη Ripple, αφού έμαθε πως τα προϊόντα της έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά έναντι άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και υποκατάστατων αυτών.

Η CEO της Ripple, Laura Flanagan επεσήμανε ότι: «Σε σύγκριση με κάθε άλλο φυτικό γάλα που έχει ένα ή δύο γραμμάρια πρωτεΐνης, η Ripple προσφέρει οχτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδa, το οποίο είναι παρόμοιο με ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα. Προσφέρουμε 50% περισσότερο ασβέστιο από το γαλακτοκομικό γάλα και μόνο το ήμισυ της ζάχαρης. Έτσι διατροφικά το προϊόν πλήρες ή και υπερβαίνει τα χαρακτηριστικά του γάλακτος».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις