Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αύξηση 93% των κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικές εταιρείες τους τελευταίους 12 μήνες

Σύμφωνα με έρευνα του Atlas VPN, τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 93% στις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν οι Αμερικανικές εταιρίες.
Η κυβερνοασφάλεια παραμένει ένα καυτό ζήτημα και πιο κρίσιμο θέμα από ποτέ, αφού οι περισσότερες εταιρίες και επιχειρήσεις παγκοσμίως λειτουργούν ακόμη και τώρα, με εργασία από το σπίτι, οπότε γίνεται ακόμη πιο εύκολη τυχόν παρεμβολή τρίτων στο σύστημα κάθε εταιρίας.

Οι επιτήδειοι προβαίνουν σε κυβερνοεπιθέσεις, έχοντας ως στόχο να κλέψουν από τις επιχειρήσεις ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή να διαταράξουν την εσωτερική υποδομή του δικτύου μιας εταιρίας. Αυτό έχει συνέπεια ακόμα και να σταματούν οι εργασίες της επιχείρησης ή να κινδυνεύουν με πρόστιμα λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων με μεγάλα κόστη σε κάθε περίπτωση.

Έκθεση
Η σχετική έρευνα βασίζεται σε δεδομένα της έκθεσης της VMware Carbon Black, η οποία συγκέντρωσε εκπροσώπους από 250 εταιρίες της Βόρειας Αμερικής, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης και των κυβερνήσεων.
Αίσθηση προκάλεσε ότι το 93% ανέφερε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 88% θεωρεί πως οφείλεται στην αύξηση της εργασίας από το σπίτι, αφού με αυτήν την μέθοδο το εκάστοτε σύστημα είναι πιο ευάλωτο.

Συχνότητα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 23% των ερωτηθέντων ανέφερε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων της τάξης 1% με 25%, ενώ το 42% έκανε λόγο για μια άνοδο 26-50%.
Άνοδο πάνω από 50% στον όγκο των επιθέσεων παρατήρησαν περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων επιχειρήσεων, ενώ το 4% επεσήμανε ότι ο όγκος των επιθέσεων αυξήθηκε περισσότερο από δύο έως τέσσερις φορές.

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι βρέθηκαν στο στόχαστρο;
Ως είθισται ο τομέας των χρηματοοικονομικών «χτυπήθηκε» περισσότερο, όπως έδειξαν τα στατιστικά (56%), με τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης να ακολουθεί, έχοντας 49% αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις.

Είδη κυβερνοεπιθέσεων
Σύμφωνα με την έρευνα του Atlas VPN, ο πιο συχνός τρόπος (29%) με τον οποίο γίνεται μια κυβερνοεπίθεση είναι μέσω του κακόβουλου λογισμικού (malware), κάτι που δήλωσαν ιδιαίτερα οι 6 στις 10 εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα.
Μετά το malware, ακολουθεί το commodity malware που αναφέρθηκε από το 1/10 των ερωτηθέντων εταιριών, με. το 14% και το 12% των χρηματοοικονομικών και υγειονομικής περίθαλψης εταιριών αντίστοιχα να δηλώνουν ότι το είχαν βιώσει σε διάστημα 12 μηνών και πριν από την έρευνα.
Την πεντάδα των τρόπου με τον οποίο έγιναν οι κυβερνοεπιθέσεις, συμπληρώνουν το Ransomware, οι κακόβουλοι σύνδεσμοι σε e-mails (5%) αλλά και το “island hopping” (2%)

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις