Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Founder Institute: Ξεκινά δεύτερο κύκλο δημιουργίας νέων ελληνικών startups

Τον δεύτερο κύκλο του στην Ελλάδα θα τρέξει το Founder Institute, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» στον κόσμο, με παρουσία σε πάνω από 100 πόλεις.

Οι διευθυντές του ελληνικού προγράμματος ενώθηκαν με συμμετέχοντες μέντορες και αποφοίτους του πρώτου κύκλου του προγράμματος σε μία παρουσίαση για τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα διαρκεί 14 εβδομάδες και θα δεχθεί μέχρι 25 άτομα που θέλουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις. Κάθε εβδομάδα οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που άπτεται της διαμόρφωσης της επιχειρηματικής ιδέας και της λειτουργίας μίας επιχείρησης, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πρακτικό μέρος, με τους συμμετέχοντες να λύνουν κάθε εβδομάδα και μία απαιτητική άσκηση πάνω στο θέμα στο οποίο εκπαιδεύονται. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε θεματικές όπως: όραμα, έρευνα αγοράς, δημιουργία εσόδων, ονοματοδοσία, νομικά, διαχείριση ομάδας, ανάπτυξη προϊόντος, πωλήσεις, branding, χρηματοδότησης κοκ.). Ειδική στόχευση δίδεται στην προετοιμασία του επιχειρηματία για την ορθή επικοινωνία και παρουσίαση της εταιρείας του σε επενδυτές και συνεργάτες.

Όλοι οι συμμετέχοντες συνδέονται με μέντορες-επιτυχημένους επιχειρηματίες και πολύπειρους συμβούλους, οι οποίοι κατευθύνουν τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες και ελέγχουν την πρόοδό τους. Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος θα συμμετέχουν “ονόματα” όπως: Αλέξανδρος Ρούστας (General Manager, IQbility), Αντώνης Μαρκόπουλος (Managing Director, Oceania Region) Απόστολος Αποστολάκης (Advisor και co-founder), Carla Tanas (Owner, EVNTZ), Φώτης Δραγανίδης (General Manager, Microsoft Innovation Center Greece), Μιχάλης Στάγκος (CEOMSCOMM), Μιχάλης Γκοντάς (Founder, FORKY) Philipp Brinkmann (Chief Executive Officer travelplanet24.com / tripsta.com), Βασίλης Νικολόπουλος (CEO και Co-Founder, Intelen).

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι ολοκληρώνεται για κάθε συμμετέχοντα με την ίδρυση της εταιρείας του. Δεν προαπαιτείται κάποια συγκεκριμένη μορφή ούτε σε συγκεκριμένα χώρα, αλλά είναι ελεύθερο σε επιλογή αναλόγως προς τις ανάγκες του ιδρυτή.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε και η συνεργασία του προγράμματος με την Microsoft (για την παροχή mentoring, λογισμικού και δικτύωσης) και με τις KPMG και EY (για την συμβουλευτική υποστήριξη των εταιρειών).

fi athens press 702336

Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να συμπληρώσει μία διαδικτυακή αίτηση, το κόστος για την υποβολή της οποίας ανέρχεται σε 499 ευρώ. Η αξιολόγηση της αίτησης δεν σημαίνει αυτομάτως και την αποδοχή για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα επιχειρεί να «φιλτράρει» τις συμμετοχές σε ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην εξέλιξη της επιχειρηματικής του ιδέας. Αν κάποιος συμμετέχων αποχωρήσει από το πρόγραμμα την πρώτη εβδομάδα λαμβάνει τα χρήματά του πίσω, ενώ εάν κάποιος αποχωρήσει αργότερα, του δίδεται δεύτερη ευκαιρία και μπορεί να συμμετάσχει σε επόμενο κύκλο του προγράμματος. Επιπλέον, κάθε συμμετέχων που θα ολοκληρώσει τον κύκλο του προγράμματος εκπαίδευσης και θα δημιουργήσει την εταιρεία του δεσμεύεται να παραχωρήσει το 3,5% του μετοχικού της κεφαλαίου στους διευθυντές, τους μέντορες και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Στόχος της λογικής αυτής είναι τα συμφέροντα ιδρυτών, προγράμματος και μεντόρων να «συνασπισθούν» στην επιτυχία των νεοϊδρυόμενων εταιρειών.

Το πρόγραμμα «έτρεξε» στην Αθήνα για πρώτη φορά το 2014 σε πιλοτική μορφή. Από τους 25 επιλεχθέντες επιχειρηματίες στην εντατική εκπαίδευση ανταπεξήλθαν οι 6, οι οποίοι τελικά σχημάτισαν τις εταιρείες τους: Κώστας Καρολεμέας (Allcancode), Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη (Enter Art), Λία Ζόρζου (Girapp), Δημήτρης Σχορετσιανίτης (Modernizor), Αθανάσιος Λαδόπουλος (My eTutor), Γιώργος Ζαχαρτζής (Villosophy).

Όπως ανέφεραν οι διευθύνοντες του Founder Institute Athens, αυτή την στιγμή και οι 6 εταιρείες βρίσκονται στην τελική φάση διαμόρφωσης του προϊόντος τους.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα λήγουν στις 19 Μαρτίου, ενώ έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά περίπου 100, σύμφωνα με τους διευθυντές του Founder Institute Athens, και έχουν δοθεί δύο υποτροφίες.

Το διεθνές Founder Institute έχει συνολικά μέχρι σήμερα εκπαιδεύσει πάνω από 1.560 εταιρείες. Εξ αυτών το 86% συνεχίζουν και λειτουργούν, το 70% κινούνται πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε το αρχικό επιχειρηματικό τους πλάνο και το 45% έχει λάβει εξωτερική χρηματοδότηση. Εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Founder Institute λανσάρει δύο νέες πρωτοβουλίες: το FI Lab, ένα πρόγραμμα δικτύωσης των αποφοίτων του Founder Institute με το οικοσύστημα της Σίλικον Βάλλεϋ, και το FI Fund, ένα επενδυτικό ταμείο που θα δίδει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των αποφοίτων του προγράμματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις