Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Bootstrapping vs Venture Capital: Ένας “γρίφος” για δυνατούς λύτες

Το ερώτημα του μοντέλου εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους ιδρυτές των Startups στο ξεκίνημα της πορείας τους, ενώ πολλές φορές πρόκειται για μια απόφαση ιδιαίτερα βαρύνουσα, τα αποτελέσματα της οποίας συνοδεύουν για πολλά χρόνια την επιχείρηση.

Εδώ και αρκετά χρόνια στο παγκόσμιο οικοσύστημα, οι Startups χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που χρηματοδοτούνται μέσω κεφαλαίων προερχόμενων από venture capital και σε αυτές που ακολουθούν τη μέθοδο του bootstrapping, στις οποίες οι founders καλύπτουν οι ίδιοι τις κεφαλαιακές ανάγκες της επιχείρησης, συχνά αποκλειστικά μέσω των εσόδων, χωρίς κάποια εξωτερική χρηματοδότηση.

Φυσικά, το ερώτημα που τίθεται κατά κύριο λόγο είναι το ποια μέθοδος χρηματοδότησης συνιστά την καλύτερη επιλογή για μια Startup. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι καθόλου εύκολη. Η επιλογή ανάμεσα στα VCs και το μοντέλο του bootstrapping σχετίζεται άμεσα με δύο παράγοντες. Τις κεφαλαιακές ανάγκες των Startups, και την ανεξαρτησία τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα VCs προσφέρουν στήριξη στις Startups με τη μορφή παροχής κεφαλαίων. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα VCs που διαθέτουν και άλλα “εργαλεία” στη διάθεσή τους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν. Δίκτυα επαφών και γνωριμίες με εξειδικευμένους συνεργάτες σε θέματα marketing, branding και product developent μπορούν να αποδειχθούν σε βάθος χρόνου καταλύτες για την επιτυχία μιας νεοφυούς επιχείρησης. Δεδομένου, ότι οι περισσότερες Startups διαθέτουν, στα πρώτα τους βήματα, περιορισμένο budget ώστε να προσλάβουν ειδικούς με μακρά εμπειρία, τα δίκτυα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών φαντάζουν συχνά ως καλή επιλογή.

Ωστόσο, προτεραιότητα για τους ιδρυτές των Startups θα πρέπει να είναι μια εις βάθος εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών προτού αποφασίσουν ποιος δρόμος χρηματοδότησης είναι ο κατάλληλος.

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει όλοι οι entrepreneurs να έχουν σοβαρά υπόψιν είναι η δυναμική και ευμετάβλητη φύση της αγοράς. Κάθε βιομηχανία ανταποκρίνεται διαφορετικά στις μακροοικονομικές εξελίξεις. Ο βαθμός με τον οποίο εξελίσσονται τα προϊόντα και η τεχνολογία ποικίλλει επίσης από κλάδο σε κλάδο. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι founders είναι να αξιολογήσουν ποιο αναπτυξιακό μοντέλο ταιριάζει καλύτερα στην εταιρεία τους καθώς και στην αγορά εντός της οποίας δραστηριοποιούνται. Εκτός από την αρχική αξιολόγησης της ίδιας της βιομηχανίας, οι ιδρυτές των Startups πρέπει να αξιολογούν κάθε στάδιο της επιχείρησης ξεχωριστά. Ορισμένες φορές η ανεξάρτητη από τα VCs πορεία της επιχείρησης, μπορεί να αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να είναι απαραίτητη ώστε η Startup να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο scale-up.

Σε γενικές γραμμές οι Startup που επιλέγουν το bootstrapping μπορούν να εξετάσουν την αναπτυξιακή τους πορεία με μεγαλύτερη άνεση καθώς μεγαλώνουν. Στον αντίποδα, οι χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια ανάμεσα στους γύρους χρηματοδότησης και της κάλυψης των αναγκών των πελατών, καθώς έχουν να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε να πληρούν τους στόχους που έχουν θέσει οι επενδυτές.

Εν κατακλείδι, αναφορικά με την επιλεγόμενη μέθοδο χρηματοδότησης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σχετίζονται άμεσα με τη στρατηγική, τους μακροπρόθεσμους στόχους και την αγορά στις οποίες απευθύνονται οι Startups. Πρωταρχικής σημασίας, ανεξάρτητα από το ποιο μοντέλο ακολουθήσει μια νεοφυής επιχείρησης, είναι ο αναλυτικός υπολογισμός των κεφαλαίων και, κυρίως, του χρόνου που έχει στη διάθεσή της μια επιχείρηση. Από αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκινούν οι founders σύμφωνα με τους ειδικούς πριν προχωρήσουν είτε σε funding είτε σε bootstrapping.

Έτσι επενδύουν στις Startups τα VCs

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις