Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IQbility: Επενδύει στην e-NIOS, μία spin-off startup από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το “εκκολαπτήριο” νεοφυών επιχειρήσεων του Ομίλου Quest, IQbility, ανακοινώσε νέα συνεργασία με την εταιρεία βιοπληροφορικής e-NIOS, η οποία θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του IQbility κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η e-NIOS αναπτύσσει υπολογιστική πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει την αυτoματοποιημένη μαζική ανάλυση πολύπλοκων γονιδιακών δεδομένων με χρήση προηγμένων μεθόδων υπολογιστικής νοημοσύνης, με σκοπό την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και την εξατομικευμένη θεραπευτική. Ιδρυτές της είναι οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αριστοτέλης Χατζηϊωάννου, Λευτέρης Πιλάλης και Γιάννης Βαλαβάνης, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου πραγματοποιήθηκε μέρος της έρευνας για την ανάπτυξη της e-NIOS.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης είναι 80.000 ευρώ, εκ των οποίων IQbility καi PJ Tech Catalyst Fund, εισφέρουν το ποσό των 20.000 ευρώ και 60.000 ευρώ αντίστοιχα σε μετρητά, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας τους.

Το IQbility είναι μια πρωτοβουλία του ομίλου Quest, που έχει ως στόχο να ανακαλύψει και να προωθήσει τα ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα στο χώρο της τεχνολογίας, δίνοντας τους όλα τα εφόδια για να ξεκινήσουν δυναμικά. Το IQbility λειτουργεί ταυτόχρονα ως angel fund επενδύοντας στις εταιρείες που συμμετέχουν στον πρόγραμμα του. Tο Piraeus JEREMIE Tech Catalyst Fund είναι το τεχνολογικό seed stage venture capital fund που δημιουργήθηκε στo πλαίσιo της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie με συν-επένδυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι η πρώτη φορά που ένα εκ των JEREMIE funds (το PJ σε συνεργασία με το IQbility) επενδύει σε μία εταιρεία που προέκυψε μέσα από έναν δημόσιο ερευνητικό φορέα και που συμπράττει επιχειρηματικά με αυτόν.

Σε επικοινωνία του με το Startupper.gr ο γενικός διευθυντής του IQbility, Αλέξανδρος Ρούστας, αναφέρει σχετικά με τη συνεργασία του αναδυόμενου startup επιχειρηματικού “οικοσυστήματος” και του “παραδοσιακού” ερευνητικού τομέα: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που για πρώτη φόρα συνεργαζόμαστε άμεσα με την ερευνητική κοινότητα, επενδύοντας σε ερευνητές που φιλοδοξούν βάσιμα να μετατρέψουν την ερευνητική τους γνώση και εμπειρία σε ανταγωνιστικό προϊόν διεθνούς εμβέλειας“.

Σημειώνεται ότι η e-NIOS φιλοξενήθηκε από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 στον πρώτο κύκλο “εκκόλαψης” του προγράμματος egg της Eurobank.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις