Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Eleven Venture Capital από τη Βουλγαρία επενδύει στη BIOPIX-T

Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για τη λειτουργία και την επέκταση της εταιρείας, καθώς και για την αρχική παραγωγή και διανομή των προϊόντων της.

Το Eleven Venture Capital με έδρα τη Βουλγαρία που εστιάζει σε early stage εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προστίθεται στους επενδυτές της BIOPIX-T, κλείνοντας τον κύκλο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020 από τη Metavallon VC και στρατηγικούς angel investors από το χώρο των υπηρεσιών υγείας.

H BIOPIX-T ιδρύθηκε το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορευματοποίηση μιας νέας φορητής συσκευής μοριακής διάγνωσης στο χώρο θεραπείας (Point-of-care) με την επωνυμία “PEBBLE”. Σε λιγότερο από δύο χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να αναπτύξει περαιτέρω διαγνωστικά τεστ, να προχωρήσει στην πιστοποίηση της συσκευής, να μεγαλώσει την ομάδα της και να επιταχύνει την έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας.

Έτσι, μέχρι το τέλος Μαΐου 2021 αναμένεται να έχει προχωρήσει στη διάθεση των πρώτων συσκευών της σε διανομείς και πελάτες. Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για τη λειτουργία και την επέκταση της εταιρείας, καθώς και για την αρχική παραγωγή και διανομή των προϊόντων της. Εκτός από την άμεση τοπική, περιφερειακή και ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, η εταιρεία θα εμπορεύεται τα προϊόντα της παγκοσμίως μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Ξεκινά με την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου έχει επιλέξει ήδη ένα συνεργάτη τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διανομή των προϊόντων της τοπικά, ενώ οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας θα αποτελέσουν τους αμέσως επόμενους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την επένδυση αυτή, το 2020 η BIOPIX-T, σαν μέλος κοινοπραξίας οκτώ φορέων, χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση πιστοποίηση και διάθεση στην αγορά της συσκευής της και για τα σχετικά διαγνωστικά τεστ για τον Covid19 και τη Γρίπη Α (Influenza Α). Η συνέχιση της πανδημίας ενίσχυσε τις εμπορικές προοπτικές της BIOPIX-T, καθώς έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για ακριβή μοριακά διαγνωστικά test. Αυτή η αλλαγή προκάλεσε επίσης άνοδο της αγοράς home testing / self-testing, η οποία από την αρχή υπήρξε μια αγορά-στόχος για την εταιρεία.

Αναφορικά με την νέα επένδυση ο Valeri Petrovσυνέταιρος του Eleven VC σχολίασε: «Η Biopix είναι η πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα και η εταιρεία ταιριάζει απόλυτα στην εστίαση στο χώρο του Healthtech την οποία αποκτά το fund μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την ισχυρή ιδρυτική ομάδα της BIOPIX-T στην οικογένεια του Eleven. Έχουν ένα εντυπωσιακό επιστημονικό υπόβαθρο και εξαιρετικό ιστορικό που υποστηρίζεται από στενές συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ινστιτούτα και οργανισμούς. Το προϊόν είναι πραγματικά καινοτόμο και ανταποκρίνεται σε μια μακροχρόνια ανάγκη για φορητές μοριακές διαγνωστικές συσκευές που θα μπορούσαν να παράγουν αποτελέσματα ποιότητας εργαστηρίου στο χώρο θεραπείας (point-of-care). Η πλατφόρμα διάγνωσης της Biopix έρχεται την κατάλληλη στιγμή, έχοντας βρεθεί πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό όσον αφορά τόσο τα τεχνολογικά της πλεονεκτήματα όσο και την εμπορευματοποίηση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί με το Metavallon VC, το οποίο αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη και ένα από τα πιο σημαντικά VC στην Ελλάδα».

«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι καθώς αυτή ήταν η ιδανική στιγμή για τη νέα επένδυση στη BIOPIX-T. Προς το παρόν προετοιμάζουμε την αρχική παραγωγή των συσκευών “Pebble” και των “IVD” kits για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests στο χώρο θεραπείας (Point-of-care) τους προσεχείς μήνες. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα είναι οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα επωφεληθούν από την καινοτόμο τεχνολογία μας», δήλωσε ο Γιώργος Παπαδάκηςσυνιδρυτής και CEO της BIOPIX-T.

«Με μεγάλη χαρά ολοκληρώνουμε τη χρηματοδότηση της εταιρείας σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και το Eleven VC από τη γειτονική Βουλγαρία. Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη από τις ομάδες των καταξιωμένων στελεχών και των δύο funds θα επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας και θα βελτιώσει τη διεθνή της δικτύωση και τις προοπτικές εξασφάλισης περαιτέρω χρηματοδότησης. Η εταιρεία έχει στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική μας επένδυση πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο και εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους 2 μήνες τα πρώτα προϊόντα της θα ξεκινήσουν την παρουσία τους στην τοπική αγορά προσθέτοντας ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας», πρόσθεσε ο Γιώργος Καραντώνηςσυνέταιρος στο Metavallon VC.

Διαβάστε ακόμα:

BIOPIX-T: Από το ΙΤΕ στην παγκόσμια αγορά, με μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις