Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FinQuest by Alpha Bank 2022: Οι μεγάλοι νικητές του κορυφαίου διαγωνισμού για Fintech Startups

O 3ος διεθνής διαγωνισμός καινοτομίας ανέδειξε νέες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες έχουν τη δυναμική να φέρουν την «επανάσταση» στον τραπεζικό τομέα.

Αδιαμφισβήτητα η Alpha Bank όλα αυτά τα χρόνια με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες της ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης, τόσο του τραπεζικού κλάδου, όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Πιστή στο όραμα της για ένα πιο βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο μέλλον για τη χώρα μας, ουκ ολίγες φορές έχει στηρίξει έμπρακτα το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία για τρίτη χρονιά τον πολυαναμενόμενο διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank 2022 που ολοκληρώθηκε με το Pitch Event, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς πάνω από 65 εταιρείες από 19 χώρες κατέθεσαν τις προτάσεις τους, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ισχυρή διεθνή εμβέλεια του διαγωνισμού.

Ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Alpha Bank.

 

Το FinQuest by Alpha Bank αποτελεί πλέον έναν εδραιωμένο μηχανισμό, ο οποίος συμβάλει στην ενδυνάμωση των δεσμών της Τράπεζας με το εγχώριο και το διεθνές οικοσύστημα των Fintechs και των τεχνολογικών Startups που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα.

H φετινή διοργάνωση είχε ως βασικές θεματικές τη βελτίωση της εμπειρίας των Πελατών (Open Banking) μέσω της επεξεργασίας ανοικτών δεδομένων, αλλά και το ESG. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες και τα στάνταρ του διαγωνισμού, αλλά μάλιστα παρουσίασαν νέες, τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, οι οποίες υπόσχονται να φέρουν την «επανάσταση» στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και να κάνουν το Fintech πάγιο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αυτές λύσεις, αναμένεται να συμβάλουν στον λειτουργικό μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου και να ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι νικητές του 1ου βραβείου, Quantfolio, με τους μέντορες της ομάδας, Στελέχη της Alpha Bank.

 

Κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού, οι εταιρείες, πολλές από τις οποίες προέρχονταν από πολλές και διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, οι 5 καλύτερες ομάδες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα επιταχυντή (accelerator) και έλαβαν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα στελέχη της Alpha Bank, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους επενδυτικών funds. Με τον τρόπο αυτόν, οι ομάδες κατάφεραν να βελτιώσουν τις ιδέες τους και να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου. Συγχρόνως, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επίσης, εξειδικευμένα workshops από διεθνείς experts.

Σε μεγάλους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης αναδείχθηκαν οι εταιρείες, Quantfolio, SPIN Analytics και DoGood People, οι οποίες ξεχώρισαν και διακρίθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις και τις εφαρμογές τους στο Pitch Event.

Οι μεγάλοι νικητές του FinQuest by Alpha Bank 2022

1ο βραβείο – Quantfolio (Νορβηγία)

Με τη δύναμη της μηχανικής μάθησης (machine learning) και της τεχνητής νοημοσύνης, η νορβηγική Quantfolio δημιούργησε μία ρομποτική πλατφόρμα συμβουλευτικής που προσφέρει εγκεκριμένες από τις ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικές συμβουλές στους Πελάτες.

2ο βραβείο – SPIN Analytics (Ηνωμένο Βασίλειο)

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με Έλληνες ιδρυτές, η SPIN Analytics, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαχείρισης μοντέλων πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

3ο βραβείο – DoGood People, S.L. (Ισπανία)

Η ισπανική DoGood People, S.L. σχεδίασε και ανέπτυξε μία mobile εφαρμογή για τους εργαζομένους εταιρειών, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες στην επίτευξη των ESG στόχων της εταιρείας τους.

Η πρώτη νικήτρια ομάδα έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη και τρίτη ομάδα που διακρίθηκαν, επιβραβεύτηκαν με 6.000 ευρώ και 4.000 ευρώ, αντίστοιχα.

(Από αριστερά προς δεξιά) Οι νικήτριες ομάδες του FinQuest by Alpha Bank 2022: DoGood People, S.L. (3ο βραβείο), Quantfolio (1ο βραβείο) και SPIN Analytics (2ο βραβείο).

 

Στην τελική φάση συμμετείχαν, επίσης, και οι Net Zero Analytics και Resnovae.

Η 7μελής Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού απαρτιζόταν από Στελέχη της Τράπεζας και διακεκριμένους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, και συγκεκριμένα από τους Νικόλα Χρυσανθόπουλο (Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Alpha Bank), Μιχάλη Τσαρμπόπουλο (Chief Digital Officer, Alpha Bank), Αρίστο Δοξιάδη (Partner, Big Pi Ventures), Αλέξανδρο Χρηστίδη (Partner & Consulting Leader, EY), Θωμά Κελεπούρη (Partner, McKinsey & Company), Παναγιώτη Καραμπίνη (Managing Director Greece, Endeavor), και Γεώργιο Δουκίδη (Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό FinQuest by Alpha Bank 2022, θα βρείτε εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις