Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το νέο ΕΣΠΑ μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομίας

Γράφει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις μακρές, χρονοβόρες και κοπιαστικές διαδικασίες, ειδικά όταν πρόκειται για επαφές με το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τακτική που είχε υιοθετηθεί μέχρι σήμερα για το ΕΣΠΑ, εξαιτίας της οποίας η χώρα μας είχε μείνει πίσω σε αρκετές προγραμματικές περιόδους, χάνοντας το «βήμα» της σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ.

Αυτές όμως οι «συνήθειες» πρέπει πλέον να ξεχαστούν και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο πρόκειται να εισαγάγει μια σειρά καινοτομιών στην ελληνική πραγματικότητα και μάλιστα άμεσα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το νέο πρόγραμμα θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο και το πιθανότερο είναι μετά το καλοκαίρι να εγκριθούν και τα επιχειρησιακά προγράμματα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι προσκλήσεις.

Μία από τις καινοτομίες που θα παρουσιάσει είναι το ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Τεχνικής Βοήθειας, προϋπολογισμού περίπου 0,7 δισ. ευρώ. Αυτού του είδους η εξωτερική τεχνική βοήθεια μέχρι σήμερα παρεχόταν επιλεκτικά στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Μία ακόμα «πρωτοπορία» είναι ότι θα περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά τη στήριξη περιοχών που βασίζονταν στην εξόρυξη λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πιο σημαντικό όλων, ωστόσο, είναι η μετατόπιση προς τις ανοικτές προσκλήσεις, που θα
κάνουν τη διαφορά και σε επίπεδο χρόνου. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, δεν θα αναμένουν τη συγκριτική αξιολόγηση των σχεδίων τους. Τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα (αυτοματοποιημένα τύπου on-off) κριτήρια ένταξης στην πρόσκληση, θα προχωρούν με τη διαδικασία του FIFO, δηλαδή με σειρά προτεραιότητας First-In First-Out.

Ο νέος αυτός τρόπος υλοποίησης αναμένουμε ότι θα επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων, στόχο στον οποίο θα συμβάλλει επίσης το ψηφιακό κράτος. Πλέον, πολλά στοιχεία θα αναζητούνται ηλεκτρονικά, ενώ και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται στις σχετικές διαδικασίες ένταξης μιας επένδυσης θα είναι πολύ λιγότερα. Παρ’ ολ’ αυτά, θα υπάρχουν εκ των υστέρων περισσότεροι και συνεχείς έλεγχοι.

Η όλη διαδικασία θα απλουστευτεί σημαντικά και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μακροπρόθεσμα μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την οικονομία γενικότερα αλλά και το οικοσύστημα καινοτομίας ειδικότερα. Άλλωστε, όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι επιμέρους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, τόσο μεγαλύτερο έδαφος θα έχουν οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας να «ανθίσουν» και να προσελκύσουν με τη σειρά τους επενδύσεις και να προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε ότι αυτόν το σκοπό πρόκειται να ενισχύσει το επόμενο διάστημα μια σειρά
πρωτοβουλιών που ήδη έχουν ληφθεί, όπως η δημιουργία του νέου fund of funds της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων venture capital, η εφαρμογή φορολογικών κινήτρων για ιδιώτες επενδυτές και η αύξηση της χρηματοδότησης του Equifund μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις