Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Tesla κατασκευάζει υπερυπολογιστή 500 εκατ. δολαρίων στο εργοστάσιο της Νέας Υόρκης

Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος θα φέρει την ονομασία "Dojo", είναι ειδικά σχεδιασμένος για να μπορεί να επεξεργάζεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων από τα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας

H Tesla θα κατασκευάσει τον πρώτο της υπερυπολογιστή νέας γενιάς στο Gigafactory της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Πρόκειται για μια επένδυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul.

Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος θα φέρει την ονομασία “Dojo“, είναι ειδικά σχεδιασμένος για να μπορεί να επεξεργάζεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων από τα οχήματα της Tesla. Παράλληλα, το Dojo εκπαιδεύει τα AI συστήματα της εταιρείας για την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, καθώς και άλλων εφαρμογών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα clusters κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τα αντίστοιχα συστήματα της NVIDIA.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου είπε ότι η νέα επένδυση της Tesla θα ανοίξει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να ενισχύσει συνολικά το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής.

«Είμαι περήφανη που ανακοινώνω ότι η Tesla θα επενδύσει 500 εκατ. δολάρια για να κατασκευάσει τον υπερυπολογιστή της εδώ στο Μπάφαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ επιβεβαίωσε όσα είπε η Hochul σε ανάρτηση του στο Χ, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει ακόμα περισσότερα στους επεξεργαστές της NVIDIA.

«Η κυβερνήτης έχει δίκιο ότι πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή Dojo, αλλά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ προφανώς είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ισοδυναμούν μόνο με ένα σύστημα H100 10 χιλιάδων από τη NVIDIA. Η Tesla θα ξοδέψει πολλά περισσότερα στο hardware της NVIDIA φέτος. Για να μπορέσει κανείς να παραμείνει ανταγωνιστικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον μερικά δισ. δολάρια το χρόνο», δήλωσε ο Μασκ.

Την ίδια ώρα, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αγοράσει τσιπς και από την AMD.

Αυτή τη στιγμή στο Gigafactory της Νέας Υόρκης η Tesla παράγει ηλιακά πάνελ, ηλιακές οροφές, υπερ- φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ εκεί στεγάζεται και η ομάδα που εργάζεται πάνω στο project αυτόνομης οδήγησης.

Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Dojo, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην AI βιομηχανία της Νέας Υόρκης, η οποία αναμένεται να φτάσει 1.3 τρισ. δολάρια σε αξία τα επόμενα χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις