Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ιαπωνία: Επιδότηση 3.9 δισ. δολαρίων στη Rapidus για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ

Η νέα επιδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία να αναβαθμίσει την συσκευασία των ημιαγωγών της, καθώς και να ενισχύσει την αποδοτικότητά τους

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιδοτήσει με 590 δισεκατομμύρια γιεν (3,89 δισεκατομμύρια δολάρια) την Startup κατασκευής ημιαγωγών, Rapidus, σύμφωνα με το Reuters. Η επιδότηση εγκρίθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που κάνει η χώρα για την ανασυγκρότηση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ 2022-23 η Rapidus είχε λάβει περίπου 330 δισ. δολάρια από την ιαπωνική κυβέρνηση για την μαζική κατασκευή τσιπ 2 νανομέτρων από το 2027. Η νέα επιδότηση θα δώσει την δυνατότητα στην εταιρεία να αναβαθμίσει την συσκευασία των ημιαγωγών της, καθώς και να ενισχύσει την αποδοτικότητά τους.

Η Startup ιδρύθηκε το 2022 από την ιαπωνική κυβέρνηση και 8 μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες με στόχο την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίας. Η Toyota Motor Corporation και Sony Group βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα μεγάλα ποσά στην Rapidus.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση διέθεσε από το 2021 έως ρο 2023 περίπου 4 τρισ. γιεν Ιαπωνίας σε επιδοτήσεις, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να κατασκευάσουν περισσότερα εργοστάσια ημιαγωγών.

Χάρη στις επιδοτήσεις αυτές η ιαπωνική βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανάκαμψης, μετά από δεκαετίες στατικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει φέτος την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στην Ιαπωνία, στην πόλη Kikuyo. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 3 τρισ. γιεν Ιαπωνίας, εκ των οποίων τα 1,208 δισ. προέρχονται από το υπουργείο εσωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Micron Technology ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη μονάδα της στην πόλη της Higashihiroshima.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις