Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Amazon: Εκτόξευση κερδών το πρώτο τρίμηνο του έτους – Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών 

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υπερτριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,17 δισεκατομμύρια ένα χρόνο πριν.

Η Amazon ανακοίνωσε τα κέρδη και τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, με ώθηση από τις διαφημίσεις και το τμήμα του cloud computing (AWS). Τα αποτελέσματα είναι πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα και τις προβλέψεις της Wall Street, ανεβάζοντας τις μετοχές της κατά περίπου 2% πριν από την έναρξη των συναλλαγών της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχτηκαν πάνω από 200% στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 62% των συνολικών λειτουργικών κερδών αφορούσε στις διαδικτυακές υπηρεσίες όπως μεταδίδει το CNBC, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13%, από 127,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισ. δολάρια ή 98 σεντς ανά μετοχή, από 3,17 δισ. δολάρια ή 31 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Η Amazon αναμένει να συνεχίσει το άλμα στην κερδοφορία και το δεύτερο τρίμηνο αλλά με πιο ισορροπημένο ρυθμό, με την εταιρεία να αναφέρει ότι τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 10 με 14 δισεκατομμύρια δολάρια από 7,7 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου αναμένεται να κυμανθούν από 144 με 149 δισεκατομμύρια δολάρια όπως εκτιμάει η εταιρεία αντιπροσωπεύοντας αύξηση 7 έως 11%.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε ότι η μονάδα cloud AWS η οποία πρωτοστατεί στην αγορά και διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι άλλων εταιρειών τεχνολογίας αναπτύχθηκε κατά 16% κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου πολύ πιο αργά από το 37% που κατέγραψε η εταιρεία ένα χρόνο νωρίτερα.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία ανέφερε ότι οι αγοραστές έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις δαπάνες τους και προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, με πολλούς αγοραστές να έχουν επιστρέψει στις αγορές σε φυσικά καταστήματα μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε η εταιρεία, να μην έχει υπάρξει ανάπτυξη στην ηλεκτρονική δραστηριότητα λιανικής της.

Για να προσαρμοστεί στο μεταπανδημικό περιβάλλον η εταιρεία έχει ακυρώσει ορισμένα σχέδια επέκτασης αποθηκών, έχει λάβει μέτρα εξοικονόμησης κόστους, τα οποία έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα με τις απολύσεις σε τμήματα όπως οι συσκευές, η διαφήμιση, η AWS και η ζωντανή ροή, να φτάνουν τις 27.000. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία της. Ωστόσο, σχεδιάζει να επεκταθεί σε τομείς  όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γενετική τεχνική νοημοσύνη και το Kuiper, ένα δορυφορικό ευρυζωνικό έργο που παρουσίασε το 2020.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις