Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κίνα: Γιατρός χειρούργησε ασθενή από απόσταση…8.000 χλμ!

Το χειρουργείο κατέστη εφικτό χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G

Μια πρωτοποριακή ρομποτική επέμβαση από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων πραγματοποίησε χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη σε ασθενή στο Πεκίνο. Το χειρουργείο αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, το οποίο επέτρεψε την απρόσκοπτη επικοινωνία του γιατρού με το ρομποτικό σύστημα που έπρεπε να χειριστεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο χειρούργος Zhang Xu μαζί με την ομάδα του από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Τμήμα Ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) αφαίρεσαν μια κάκωση στον προστάτη του ασθενούς με καρκίνο. Μάλιστα, κατάφεραν να εξαλείψουν τον κίνδυνο σφάλματος, ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο γιατρός Zhang Xu δήλωσε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Interesting Engineering», τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1970, όταν η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας.

Ωστόσο, τα πρώτα μηχανήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 80  με το πιο επιτυχημένο σύστημα χειρουργικής από το 1998 να είναι το da Vinci.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρούργου, στον οποίο παρέχει παράλληλα μια τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις