Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηλεκτρονικές ίνες μετατρέπουν τα υφάσματα σε έξυπνες συσκευές

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, οι έξυπνες ίνες ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας, φέρνοντας την εποχή της επικοινωνίας με τα ρούχα ένα βήμα πιο κοντά.

Στην Κίνα αποκαλύφθηκε πρόσφατα η δημιουργία “έξυπνων” ινών που μπορούν να μετατρέψουν τα καθημερινά υφάσματα σε ενσωματωμένες ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς την ανάγκη χρίσης κάποιας μπαταρίας μάλιστα!
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια από την ατμόσφαιρα, με το ανθρώπινο σώμα να λειτουργεί ως μέρος του κυκλώματος. Οι ίνες αυτές, όπως δήλωσε ο Chengyi Hou από το Πανεπιστήμιο Donghua στη Σαγκάη, είναι ικανές να αντλήσουν ενέργεια από το περιβάλλον και να εκπέμπουν ηλεκτρικά σήματα κατά την επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.

Η καινοτόμα αυτή προσέγγιση απομακρύνει το πρόβλημα της ακαμψίας που αντιμετωπίζουν άλλα ηλεκτρονικά υφάσματα, καθώς οι νέες ίνες είναι εξίσου μαλακές και ευέλικτες με τις παραδοσιακές. Αυτό το γεγονός ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας όχι μόνο σε καθημερινά ρούχα αλλά και σε άλλα καθημερινά και οικιακά αντικείμενα όπως είναι οι πετσέτες και τα χαλιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνολογία δεν αφορά μόνο την άνεση μας αλλά σίγουρα θα βοηθήσει μελλοντικά και στον τομέα της υγείας, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την συνεχή παρακολούθηση της προσωπικής μας υγείας.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις