Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Bunq γίνεται η πρώτη neobank της ΕΕ που ανακοινώνει ετήσια κέρδη μετά την αύξηση των χρηστών και την αύξηση των επιτοκίων

Ξεκίνησε το 2012 και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη neobank της ΕΕ με περισσότερους από 11 εκατομμύρια χρήστες.

Η ολλανδική εταιρεία mobile banking Bunq έγινε η πρώτη neobank της ΕΕ που ανακοίνωσε ετήσια κέρδη λόγω της αύξησης των χρηστών, καθώς ετοιμάζεται να εισέλθει ξανά στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και εξετάζει IPO.

Η Bunq παρουσίασε καθαρά κέρδη 53,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, από ζημία 10,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Ξεκίνησε το 2012 και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη neobank της ΕΕ με περισσότερους από 11 εκατομμύρια χρήστες.

Πολλές neobanks που ξεκίνησαν πρόσφατα, οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά διαδικτυακά, δυσκολεύονται να αποκομίσουν κέρδος, καθώς επικεντρώνονται στην προσέλκυση πελατών με ανταγωνιστικά επιτόκια και συνήθως βασίζονται σε έσοδα από διατραπεζικές προμήθειες, συνδρομές premium και άλλες προμήθειες πελατών.

Η Bunq στήριξε την ισχυρή της απόδοση σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της πελατειακής της βάσης. Οι καταθέσεις χρηστών αυξήθηκαν κατά 287% στα 6,92 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους από 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Oι μηνιαίες και συνολικές συναλλαγές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 79% πέρυσι σε 44,1 εκατομμύρια και 528,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Τα κέρδη της Bunq έχουν επίσης βοηθηθεί από τα υψηλά επιτόκια 22 ετών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από -0,5% σε 4% μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.

Τα νέα για τα πρώτα ετήσια κέρδη της Bunq έρχονται καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί εκτός της ΕΕ και να γίνει η πρώτη παγκόσμια neobank. Υπέβαλε εκ νέου αίτηση για άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, τρία χρόνια αφότου σταμάτησε να προσφέρει νέους λογαριασμούς στη χώρα λόγω κανονιστικών απαιτήσεων στο πλαίσιο του Brexit. Ωστόσο, η Bunq δήλωσε ότι εάν η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) εγκρίνει την αίτησή της, η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια αγορά περίπου 2,8 εκατομμυρίων βρετανών ψηφιακών νομάδων.

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για τραπεζική άδεια στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά απέσυρε την αρχική της αίτηση στα τέλη Ιανουαρίου 2024. Η Bunq δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει εκ νέου την αίτηση και εξετάζει εναλλακτικές νομικές μορφές, συμπεριλαμβανομένου ενός υποκαταστήματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις