Nvidia: Αναμένει ζημιά 5,5 δισ. δολαρίων

Οι ζημίες αναμένονται εξαιτίας των νέων περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα

Newsroom
2'

Η Nvidia ανακοίνωσε ότι περιμένει ζημιά 5,5 δισ. δολαρίων λόγω των νέων εμπορικών περιορισμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα.

Σύμφωνα με το BBC, ο αμερικανικός κολοσσός θα χρειάζεται πλέον ειδική κυβερνητική άδεια για να πουλά το κορυφαίο AI chip του, το H20, στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη. Το μέτρο έχει άμεση ισχύ και η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στη Wall Street, με τη μετοχή της Nvidia να «βουτά» σχεδόν 6% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της εξήγησε ότι το πλήγμα αφορά κυρίως υπάρχοντα αποθέματα, δεσμευμένες προμήθειες και συναφή αποθεματικά.

Ο αναλυτής Μαρκ Άινσταϊν της Counterpoint Research σημείωσε πως το εκτιμώμενο κόστος κινείται εντός προβλέψεων, ενώ τόνισε ότι η Nvidia έχει την αντοχή να απορροφήσει το σοκ. Δεν απέκλεισε, πάντως, πιθανές μελλοντικές χαλαρώσεις ή προσαρμογές στους κανόνες, καθώς το ντόμινο των συνεπειών αγγίζει όλο το οικοσύστημα ημιαγωγών των ΗΠΑ.

Chip Wars: ΗΠΑ vs Κίνα

Η μάχη για την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία μαίνεται εδώ και καιρό, με τα τσιπ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Ουάσιγκτον ενισχύει συνεχώς τους περιορισμούς στις εξαγωγές chips AI προς την Κίνα, βλέποντας τον τομέα ως κρίσιμο «παιχνίδι ισχύος».

Η Nvidia, που ξεκίνησε το 1993 φτιάχνοντας GPUs για gamers, έχει εξελιχθεί σε βασικό πρωταγωνιστή στην επέλαση του machine learning και της AI στο business οικοσύστημα. Όμως η αμερικανική υπεροχή αμφισβητείται: πρόσφατα, η κινεζική DeepSeek δημιούργησε ένα AI chatbot με δραστικά χαμηλότερο κόστος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Η Ρουί Μα, ιδρύτρια του Tech Buzz China, προειδοποιεί ότι αν οι περιορισμοί διατηρηθούν, ΗΠΑ και Κίνα θα οδηγηθούν σε πλήρη αποσύνδεση στα chips AI. «Δεν έχει νόημα για έναν Κινέζο πελάτη να εξαρτάται από αμερικανικά chips», σχολίασε χαρακτηριστικά, ειδικά σε μια περίοδο που η Κίνα κατακλύζεται από νέα data centers.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑπόNewsroom
Ακολουθήστε
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.