Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

12+1 Ελληνικά projects χρηματοδοτούνται από το Innovation Norway!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 13 νέα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» του Ιnnovation Norway, έπειτα από την ολοκλήρωση  της διαδικασίας εξέτασης από μέρους του, των επιχειρηματικών σχεδίων που υποβλήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του προγράμματος.

Το ΝΑΤΟ αναζητά Startup καινοτομία και εξειδίκευση!

Περίπου έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους όσοι Startuppers και εν γένει νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών (Deep Tech) διττής χρήσης (Dual Use), να συμμετάσχουν σε τρία ανταγωνιστικά Challenge Programmes που αφορούν σε: «Energy Resilience», «Secure Information Sharing», και «Sensing and Surveillance», του Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA).

Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 25 Αυγούστου 2023, ενώ στην πλατφόρμα του DIANA μπορούν να εγγράφονται βιομηχανικοί συνεργάτες, αλλά και Επενδυτές (ως Angel Investor, Incubator, Venture capital, Private equity, Corporate venture, Sovereign wealth fund) που δραστηριοποιούνται στους τεχνολογικούς τομείς του Artificial intelligence (AI), της αυτονομίας, της βιοτεχνολογίας, των Data Analytics, της ενέργειας και της πρόωσης, των υπερηχητικών, των νέων υλικών και της κατασκευής, των κβαντικών επιστημών, καθώς επίσης και των διαστημικών συστημάτων.

Δυναμικό παρών από την Ελλάδα στο πρόγραμμα «Horizon Europe»

Αποτελεί κοινό τόπο πως το κλίμα για τη χώρα μας έχει μεταβληθεί άρδην προς το θετικότερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, κάτι που έγινε πραγματικότητα χάρη σε πολλή, όσο και σκληρή δουλειά, σχέδιο, σοβαρότητα, στοχοθεσία και απόλυτη γνώση των δεδομένων του διεθνούς περιβάλλοντος. Κι αυτό, παρά τις… επτά (σχεδόν) πληγές του Φαραώ που έπληξαν τόσο τη χώρα μας, όσο και το παγκόσμιο περιβάλλον.

Πρόσφατο παράδειγμα, το γεγονός πως η Ελλάδα κατάφερε να έχει δυναμική παρουσία και αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο πληθώρας εγχώριων οργανισμών και επιχειρήσεων σε σχέση με το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την έρευνα και την καινοτομία. Για την ακρίβεια, η πατρίδα μας κατέλαβε την 7η θέση με βάση τα εγκεκριμένα έργα και την χρηματοδότηση στον Ορίζοντα Ευρώπη τη διετία 2021-2022, τόσο αναφορικά με τον αριθμό εγκεκριμένων έργων (829 έργα, μερίδιο Ελλάδας 16,5%), όσο και ως προς την εγκεκριμένη χρηματοδότηση (644,72 εκατ. ευρώ, μερίδιο Ελλάδας 4,5%). Παράλληλα, στα έργα συμμετέχουν 505 μοναδικοί ελληνικοί φορείς, ενώ καταγράφονται συνολικά 1.716 συμμετοχές.

Μάλιστα, Κοινοτικοί φορείς επισημαίνουν πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αξιοποιούν, διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία, με αξιοσημείωτες επιδόσεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών-μελών σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, όπως λ.χ. αριθμός εγκεκριμένων έργων, πλήθος συμμετοχών σε έργα και ύψος εγκεκριμένης χρηματοδότησης.

12+1 Ελληνικά projects χρηματοδοτούνται από το Innovation Norway!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 13 νέα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» του Ιnnovation Norway, έπειτα από την ολοκλήρωση  της διαδικασίας εξέτασης από μέρους του, των επιχειρηματικών σχεδίων που υποβλήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του προγράμματος.

Μέσω του τελευταίου παρέχεται, επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα ενίσχυση) για την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου καινοτομίας, ευκαιρίες συνεργασίας σε νέα τεχνογνωσία με επιχειρήσεις της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, δικτύωση και ανάπτυξη ικανοτήτων, κ.ά.

Σχετικά με τα 13 νέα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» του Innovation Norway, αφορούν στους τομείς της «πράσινης» καινοτομίας, της «γαλάζιας» ανάπτυξης, αλλά και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Μεταξύ των έργων που έλαβαν το… πράσινο φως προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, ξεχωρίζει και αυτό της Brite Hellas SA αναφορικά με την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικά βιώσιμου ηλιακού πάνελ σε παγκόσμια κλίμακα, που θα βασίζεται σε τεχνολογία Περοβσκίτη (Perovskite). Οι περοβσκίτες αλογονιδίου είναι μια οικογένεια υλικών που έχουν δείξει δυνατότητες υψηλής απόδοσης και χαμηλό κόστος παραγωγής σε ηλιακά κύτταρα. Μέσω του έργου, η Brite Hellas S.A. αποσκοπεί να δοκιμάσει και να επικυρώσει την τεχνολογία σε κλίμακα παραγωγής, με δείγματα 50cm x 50cm και 1m x 1m, και να φέρει την τεχνολογία από το TRL5 στο TRL8.

Σημειώνεται πως το συνολικό ύψος του project διαμορφώνεται στα €956,727, ενώ η επένδυση που εγκρίθηκε από μέρους του Innovation Norway ανέρχεται στα 433.200 ευρώ.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #39

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις