Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα γίνει το Αμστερνταμ το νέο Λονδίνο;

To Άμστερνταμ χτίζει αργά αλλά σταθερά τη φήμη του σαν τη πύλη ανάπτυξης των Startups σε όλη την Ευρώπη μια και όλο αυξάνεται ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που εγκαθίσταται στη πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Περίπου 800.000 άτομα ζουν στο κέντρο της πόλης και περίπου 2,4 εκατομμύρια στη ευρύτερη περιοχή, οι μισοί εκ των οποίων δεν έχουν τις ρίζες τους στην Ολλανδία. Εκ της φύσης του το Άμστερνταμ είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη ιδανική για τις νέες επιχειρήσεις να τεστάρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με σαφώς μικρότερο κόστος και “θόρυβο” απο το Λονδίνο π.χ.

Σύμφωνα με το European Digital City Index (EDCi), ένας δείκτης που προσμετράει δέκα παραμέτρους για τις ψηφιακές Startups σχετικά με την επιλογή της έδρας τους, βγάζει το Άμστερνταμ στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, πίσω απο το Λονδίνο, με το Βερολίνο να είναι στην έβδομη θέση και η Αθήνα στην προτελευταία, 34η, θέση με τη Βαλέτα να είναι στη τελευταία.

Οι αρχές της πόλης έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο branding και στο μάρκετινγκ για να προσελκύσουν Startups κάτι που φαίνεται στο δικτυακό τόπο www.iamsterdam.com αλλά και στο γεγονός ότι το τελευταίο έτος πάνω απο 140 εταιρείες με έδρα εκτός της Ολλανδίας άνοιξαν καταστήματα στην πόλη κάτι που αναμένεται να φέρει 3.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Netflix, Uber και Tesla έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους στο Άμστερνταμ ενώ το γνωστό μας Booking.com ξεκίνησε το 1996 απο εκεί.

Μερικά μεγάλα Startups όπως οι WeTransfer, Adyen, takeaway.com ήδη έχουν κάνει το Scaleup ή έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδοτήσεις ενώ αρκετές ακόμα εταιρείες είναι υποψήφιες για το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για παροχή κινήτρων στις Startups να εγκατασταθούν στο Αμστερνταμ μέχρι το 2019 ενώ μεγάλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα οι Capital Week, Startup Fest, The Next Web συγκεντρώνουν την παγκόσμια ελίτ της τεχνολογίας αλλά και των επενδυτικών κεφαλαίων στη πόλη.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το πανέμορφο περιβάλλον, τις συναυλίες και τις άλλες εκδηλώσεις αλλά και την αίσθηση μικρή πόλης που σου αφήνει το Άμστερνταμ δεν είναι δύσκολο να στοιχηματίσουμε ότι σύντομα μπορεί να γίνει η αγαπημένη πόλη των Startups στην Ευρώπη.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις