Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι κορυφαίες Ευρωπαϊκές Startup από τη Λισαβόνα

Συνεχίζεται η παρουσίαση των 100 κορυφαίων Ευρωπαϊκών Startup με βάση την αξιολόγηση του Wired. Για πρώτη φορά στη λίστα εμφανίζεται η Λισαβόνα. Πολλές φορές η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας παρομοιάζεται με τη Silicon Valley λόγω της ομοιότητας και της γέφυρας που έχουν και οι δύο.

Παρόλα αυτά για χρόνια η Λισαβόνα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα με τη χώρα μας, δηλαδή υπήρχαν πολλές ιδέες και ταλέντο αλλά όλοι προτιμούσαν μια άλλη χώρα όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο για να ιδρύσουν την Startup τους. Μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η Farfetch με έδρα το Λονδίνο. Μάλιστα και στη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνονται Startup με έδρα διαφορετική της Λισαβόνα που έχουν όμως γραφεία στην πόλη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ricardo Marvão, συνιδρυτή της Beta-i, βασικού εκκολαπτηρίου (Incubator) της χώρας, εφόσον έχουν γραφεία στην Πορτογαλία, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο πορτογαλικές.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί όμως φαίνεται να προτιμούν την Λισαβόνα λόγω κλίματος και της στροφής σε μια πιο ευνοϊκής πολιτικής για τις Startup. Τρεις είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Λισαβόνα: η Faber Ventures, η Caixa Capital που είναι επίσης επενδυτής στη Faber Ventures και η Portugal Ventures που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της χώρας.

startup_LISBOA_01_702x336

Uniplaces

Η Uniplaces είναι από τις πιο γνωστές εταιρείες της λίστας και δραστηριοποιείται στην εύρεση φοιτητικής στέγης. Ιδρύθηκε το 2012 από τους Miguel Amaro, Ben Grech και έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση 24 εκατ. δολαρίων.

Εκτός από τη Λισαβόνα έχει παρουσία σε 11 ακόμη Ευρωπαϊκές πόλεις σε 6 χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία).  Η εταιρεία σκέφτεται να μην μείνει μόνο στην εύρεση στέγης αλλά να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους φοιτητές όπως τηλεφωνικά συμβόλαια, φθηνές πτήσεις, προσφορές σε βιβλιοπωλεία και εστιατόρια.

Codacy

H Codacy διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που έρχεται να σώσει τους προγραμματιστές από την επανεξέταση του κώδικα. Υπόσχεται ότι σώζει μέχρι και 50% της ώρας των προγραμματιστών. Χρησιμοποιείται από περισσότερους των 8.000 προγραμματιστών παγκοσμίως κι έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10 δισ. προβλήματα σε κώδικα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τους Jaime Jorge και João Caixaria και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ με τις Faber Ventures και Caixa Capital να αποτελούν βασικούς επενδυτές της.

TalkDesk

Η TalkDesk έχει τη βάση της στο Σαν Φρανσίσκο αλλά διαθέτει και ένα γραφείο στην Λισαβόνα. Η λύση της παρέχει ένα λογισμικό για τηλεφωνικά κέντρα βασισμένο στην τεχνολογία cloud.

Ιδρύθηκε το 2011 από τους Cristina Fonseca και Tiago Paiva. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 18 εκατ. δολαρίων. Στο εργατικό δυναμικό της περιλαμβάνονται 140 εργαζόμενοι και πάνω από 2.000 εταιρείες χρησιμοποιούν την υπηρεσία της. Ανάμεσά τους και το Dropbox.

Chic by Choice

Η Chic by Choice δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας και παρέχει ενοικίαση πολυτελών γυναικείων ενδυμάτων. Παρέχει πρόσβαση σε φορεμάτων περισσότερων από 40 σχεδιαστών μόδας υψηλής ραπτικής σε περισσότερες από 15 χώρες της Ευρώπης.

Η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα ενοικίασης δύο φορεμάτων και ενός δεύτερου νούμερου για να είναι σίγουροι ότι η πελάτισσα θα παραμείνει ικανοποιημένη (στο τέλος θα επιλέξει μόνο ένα για το οποίο και θα πληρώσει).  Ιδρύθηκε Lara Vidreiro και Filipa Neto και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,27 εκατ. δολαρίων.

Unbabel

Η Unbabel αποτελεί μια μεταφραστική εταιρεία που συνδυάζει μηχανική μάθηση και δυνατότητα επεξεργασίας από άλλους (crowd post-editing). Η λειτουργία του Unbabel έχει ως εξής: κάποιος ψάχνει για μεταφραστές σε μια συγκεκριμένη γλώσσα για να απαντήσει στη μητρική γλώσσα ενός πελάτη.

Η πλατφόρμα του Unbabel υπόσχεται να του προσφέρει τη μετάφραση σε 20 λεπτά. Αφού η πλατφόρμα προσφέρει τη μετάφραση, η ομάδα μεταφραστών του Unbabel αναλαμβάνει να την διορθώσει. Η πλατφόρμα του Unbabel, λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει, σταδιακά μαθαίνει μοτίβα και καταλήγει σε σωστότερες μεταφράσεις.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τους Vasco Pedro και João Graça και έχει κι αυτή έδρα το Σαν Φρανσίσκο και γραφεία στη Λισαβόνα. Το 2014 εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων.

CrowdProcess

Η Crowdprocess δραστηριοποιείται στον τομέα του FinTech και χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να εκτιμήσει το πιστωτικό κέρδος. Τον Απρίλιο μάλιστα απέσπασε και το βραβείο της καλύτερης Startup στο συνέδριο Money 20/20.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 από τους Pedro Fonseca, Sam Hopkins και João Menano. Εκτός από τη Λισαβόνα που βρίσκεται η έδρα της έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη.

Prodsmart

H Prodsmart δραστηριοποιείται στο λογισμικό ανάλυσης και παρακολούθησης εργοστασίων. Οι εργαζόμενοι εισαγάγουν δεδομένα όπως οι ποσότητες που παράχθηκαν και το ποσοστό της βάρδιας που χρειάστηκε σε μια εφαρμογή σε ένα tablet ή smartphone. Ιδρύθηκε το 2013 από τον Gonçalo Fortes και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 222.400 δολαρίων.

Hole19

Η Hole19 δραστηριοποιείται στον τομέα του αθλητισμού και συγκεκριμένα του γκολφ.  Πρόκειται για ένα προσωπικό βοηθό γκολφ που παρέχει στατιστικά και πληροφορίες για τον ίδιο τον παίκτη αλλά και για πίστες του γκολφ προκειμένου έτσι να βελτιώσει κάποιος τις επιδόσεις του.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Anthony Douglas το 2011 και ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή της έχει ξεπεράσει τους 1 εκατ. χρήστες σε 154 χώρες. Το ποσό της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Tradiio

Η Tradiio είναι μια μουσική εφαρμογή που λειτουργεί σαν πρόγραμμα επιτάχυνσης (Accelerator) για μουσικούς. Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής: Όταν κάποιος από τους χρήστες ανακαλύψει έναν καλλιτέχνη που πιστεύει ότι αξίζει, τότε μπορεί να επενδύσει σε αυτόν μέσω μηνιαίας συνδρομής. Αν κι άλλοι χρήστες «ποντάρουν» στον ίδιο καλλιτέχνη και το κομμάτι του ανέβει στα charts, τότε ανταμείβονται με κουπόνια για συναυλίες, μουσικό εξοπλισμό κλπ. Από την άλλη, οι καλλιτέχνες που θα έχουν ποντάρει πάνω τους θα επωφεληθούν από πρόσβαση σε στούντιο και συμφωνίες με μεγάλα μουσικά στούντιο όπως η Universal.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 από τους Alvaro Gomez, Andre Moniz και Miguel Leite και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,1 εκατ. δολαρίων.

Aptoide

To Aptoide λειτουργεί σε περιβάλλον Android και στην ουσία αποτελεί μια εναλλακτική του Google Play Store. Σε αντίθεση όμως με το Play Store επιτρέπει σε προγραμματιστές να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν το δικό τους κατάστημα Android. Αριθμεί πάνω από 1,5 εκατ. ενεργούς χρήστες ημερησίως.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 από τον Paulo Trezentos  και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4,91 εκατ. δολαρίων. Έχει γραφεία στη Σιγκαπούρη και στη Σεντζέν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις