Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πόλεμος μεταξύ UBER και Καλιφόρνια για μια ντουζίνα αυτόνομα Volvo

H Uber μετά το Πίτσμπεργκ  ξεκίνησε δοκιμαστική κυκλοφορία αρκετών αυτόνομων οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες και στο Σαν Φρανσίσκο δεχόμενη επίθεση από την υπηρεσία μεταφορών της Καλιφόρνια.

Μετά από 18 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας στο Πίτσμπεργκ η UBER ξεκίνησε τη κανονική υπηρεσία των αυτόνομων οχημάτων της Ford και Volvo τον περασμένο Σεπτέμβριο και σχεδιάζει να αυξήσει τα αυτόνομα οχήματα σε 100 στην Πενσυλβάνια μέχρι το τέλος του 2016. Ένας υπάλληλος ασφαλείας θα είναι στην θέση του οδηγού, με το αυτοκίνητο να κινείται αυτόνομα στους δρόμους της πόλης και να είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας UberX.

Την περασμένη Τρίτη η UBER ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία σε κανονικές συνθήκες όμως αυτόνομων οχημάτων Volvo XC90 στο Σαν Φρανσίσκο. Την επόμενη ημέρα δέχτηκε μια αυστηρή απάντηση, μέσω επιστολής, από την υπηρεσία μεταφορών της πολιτείας ότι είναι παράνομο να βγουν στη κυκλοφορία αυτόνομα οχήματα χωρίς να έχει δοθεί άδεια δοκιμαστικής κυκλοφορίας αυτόνομων οχημάτων και ότι θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση.

Εδώ και ένα μήνα η υπηρεσία μεταφορών της Καλιφόρνια είχε ενημερώσει την Uber ότι χρειάζεται άδεια για να κυκλοφορήσουν αυτόνομα οχήματα στους δρόμους, αλλά η UBER δεν φημίζεται να ζητάει άδειες για όλες τις υπηρεσίες της, προσελκύοντας διαμαρτυρίες και αγωγές από οδηγούς, συνδικάτα ταξί και πλέον και από κρατικές υπηρεσίες.

Ο υπεύθυνος αυτόνομων οχημάτων της Uber, Anthony Levandowski, σε ένα χθεσινό Blog post ανακοινώνει την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας στο Σαν Φρανσίσκο και ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται άδεια για αυτό το σκοπό μια και οι νόμοι της Καλιφόρνια ορίζουν ότι χρειάζεται άδεια για αυτόνομα οχήματα τα οποία δεν έχουν οδηγό ασφαλείας, ενώ στα Volvo θα υπάρχει οδηγός ασφαλείας.

Επίσης κατηγόρησε τη Καλιφόρνια ότι καθυστερεί την τεχνολογική πρόοδο και έφερε σαν παράδειγμα τις περιπτώσεις των Πενσιλβανία, Αριζόνα, Νεβάδα και Φλόριντα όπου παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σχετική νομοθεσία έχουν δώσει άδειες δοκιμαστικής κυκλοφορίας αυτόνομων οχημάτων.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Καλιφόρνια έχει ήδη δώσει πάνω από 20 άδειες κυκλοφορίας αυτόνομων οχημάτων σε Google, Tesla, BMW, Honda, Ford, Mercedes Benz, Nissan και GM μεταξύ άλλων, με την UBER να είναι η πρώτη που να βγάζει αυτόνομα οχήματα σε κανονικές συνθήκες στη πόλη.

Ήδη τα αυτοκίνητα της UBER κυκλοφορούν στο Σαν Φρανσίσκο και το πρώτο βίντεο από κάμερα σε άλλο αυτοκίνητο ανέβηκε στο YouTube το οποίο δείχνει το Volvo να περνάει με κόκκινο και να δίνει τροφή στην κουβέντα πόσο ώριμη είναι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και αν τελικά είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις