Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Μόντρεαλ είναι ένα μεγάλο AI Hub και η τελευταία εξαγορά της Microsoft το αποδεικνύει

Η Maluuba ιδρύθηκε το 2011 στο Μόντρεαλ του Καναδά από δυο φοιτητές – ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης και μέχρι σήμερα είχε πάρει 11 εκατ. δολ. σε χρηματοδότηση.

Την περασμένη εβδομάδα εξαγοράστηκε από την Microsoft η οποία έχει στόχο να εκδημοκρατήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη έτσι ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμη σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και developers. 

Το 2010 ο Sam Pasupalak (συνιδρυτής και CEO δεξιά στη κεντρική φωτογραφία) και ο Kaheer Suleman (συνιδρυτής και CTO) σπούδαζαν Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο το Waterloo και αποφάσισαν να υλοποιήσουν το όραμά τους και να φτιάξουν εγγράμματες μηχανές οι οποίες θα μπορούσαν να σκεφτούν, να επιχειρηματολογήσουν και να επικοινωνήσουν όπως η άνθρωποι γραπτώς ή με προφορικό λόγο.

Το να μπορέσει να επικοινωνήσει μια μηχανή με προφορικό λόγο για πολύ ώρα με άνθρωπο είναι το ιερό δισκοπότηρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και όπως αναφέρουν οι δυο συνιδρυτές της Maluuba η εξέλιξη της τεχνολογίας στην υπολογιστική όραση και και στην ενισχυμένη μάθηση μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην εγγράμματες ή νοήμονες μηχανές οι οποίες θα σκέφτονται και θα επικοινωνούν με παρόμοιο τρόπο με την ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η Maluuba αυτή τη στιγμή απασχολεί μια ομάδα άνω των 50 ατόμων η οποία εστιάζει στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένων από υπολογιστή, κατανόηση ανθρώπινης συνομιλίας αλλά και λειτουργίες παρόμοιες με την ανθρώπινη μνήμη, επιχειρηματολογία με βάση τη κοινή λογική και αναζήτηση πληροφοριών βάσει των εκάστοτε αναγκών.

Στο πλευρό των δυο νεαρών συνιδρυτών της Maluuba σε ρόλο συμβούλου ήταν, είναι και θα παραμείνει ο καθηγητής Yoshua Bengio, πρωτοπόρος στον τομέα Deep Learning, και ο καθηγητής Richard Sutton, πρωτοπόρος στην ενισχυμένη μάθηση των υπολογιστών η οποία έχει εμπνευστεί από την συμπεριφορική ψυχολογία.
Υπάρχουν πάνω από 150 επιστήμονες – ερευνητές στη Τεχνητή Νοημοσύνη στο Μόντρεαλ και σε άλλα μέρη του Καναδά μεταμορφώνοντας τον σε ένα καινοτομικό πυρήνα της AI σε όλο τον κόσμο, και μια εξαιρετική εναλλακτική της Silicon Valley βάση για AI Startups.

Τέλος, για να πάρουμε μια γεύση από τις βλέψεις της Microsoft αλλά και του κοντινού μέλλοντος στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα υλοποίησης όπως το δημοσίευσε ο Harry Shum, Executive Vice President, Microsoft Artificial Intelligence and Research Group:

«…Φανταστείτε ένα μέλλον όπου, αντί οι χρήστες  σε έναν οργανισμό να ψάχνουν να βρουν μέσω καταλόγων, εγγράφων ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του οργανισμού ειδικούς στη φορολογική νομοθεσία εντός της εταιρείας, ο χρήστης θα μπορούσε να επικοινωνήσει φωνητικά με έναν ψηφιακό βοηθό AI ο οποίος θα βασιζόταν στις τεχνολογίες της Maluuba. Ο ψηφιακός βοηθός θα ήταν σε θέση να απαντήσει στην ερώτησή σας, με ασφαλή και συμβατό τρόπο με τα πρωτόκολλα της εταιρείας, έχοντας μια βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου των εγγράφων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του οργανισμού σας, αντί απλώς να συμβεί μια ανάκτηση ενός εγγράφου με αντιστοίχιση λέξεων-κλειδιών, όπως συμβαίνει σήμερα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις